Luontoon.fi uutiset

Suomun luontotupa Patvinsuon kansallispuistossa avataan vappupäivänä

Suomun luontotupa Patvinsuon kansallispuistossa avaa ovensa retkeilijöille 1.5.2021. Suomun luontotuvalla on tarjolla retkeilyneuvontaa, kanoottien, veneiden, rantasaunan ja majoitustilojen vuokrausta. Lisäksi luontotuvalla toimii pieni kesäkahvio. 

Retkeilijöitä istumassa ulkona pöydän ääressä evästauolla. Taustalla hirsirakennus, jonka oven yläpuolella kyltit info ja Metsähallitus.

”Patvinsuon kansallispuiston käyntimäärä nousi viime vuonna 49 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna ollen 24 800. Erityisesti pysäköintitilasta on ollut pulaa. Uusi asuntovaunuille- ja autoille tarkoitettua alue Suomun pihapiirissä otetaan käyttöön kesän alussa. Pihapiirin vanhalle metsitetylle pellolle rakennetulla alueella on kahdeksan paikkaa”, suunnittelija Heikki Räsänen Metsähallituksesta kertoo.

Majoitustiloista suurin on Suomun talo, joka on vanha metsänvartijan tilan asuinrakennus. Talossa on 14 petipaikkaa ja tarvittaessa lisäpatjojen avulla majoittumaan mahtuu yhteensä 20 henkilöä. Luontotuvan yhteydessä sijaitsevaan sisämajoitustilaan mahtuu 9 henkilöä. Rauhallisin majoitustila on vanha kelomökki Aittoniemen kärjessä Suomunjärven rannalla. Aittoniemen mökissä on nukkumapaikat viidelle henkilölle ja aitassa on vuoteet kahdelle.

”Suomun luontotupa on avoinna toukokuussa keskiviikosta sunnuntaihin kello 10-17, kesä-elokuussa päivittäin kello 10-17 ja syyskuussa keskiviikosta sunnuntaihin kello 10-17. Muina aikoina palvelemme tilauksesta,” luontotuvan yrittäjä Pekka Turunen kertoo.

Patvinsuo on pinta-alaltaan eteläisen Suomen suurin kansallispuisto. Patvinsuolla on noin 80 kilometriä hyvin merkittyjä polkuja, eikä poluilla ole ruuhkia. Puiston suosituin reitti on 15 kilometrin mittainen Suomunkierto. Reitti kiertää helppokulkuisessa maastossa hiekkarantaisen Suomunjärven. Reitti on kuljettavissa vaelluskengin. 

Luontoretken suunnittelu kannattaa aloittaa katsomalla taidoilleen ja kunnolleen sopivia kohteita Luontoon.fi ja Retkikartta.fi -verkkopalveluista. Patvinsuon kansallispuiston lyhyemmät reitit sopivat hyvin aloittelevalle retkeilijälle. 

Lintujen pesimärauhan turvaamiseksi kansallispuiston isoille soille, Patvinsuolle ja Lahnasuolle, on määritelty rajoitusosat. Lintujen pesimäaikaan (1.3. - 10.7.) rajoitusosilla liikkuminen on sallittu vain merkityillä reiteillä.

”Muistattehan pitää koirat kytkettyinä aina kansallispuistoissa liikkuessanne. Maassa pesivät linnut ovat erityisen herkkiä häirinnälle. Vaikka koira ei vahingoittaisi pesäpoikasia, voi lintuemon poistuminen pesältä saada variksen tai lokin käyttämään tilaisuutta hyväkseen ja tyhjentämään pesän,” suunnittelija Heikki Räsänen Metsähallituksesta muistuttaa.

Lisätietoja

Metsähallitus on valtion liikelaitos, jonka hoidossa on kolmasosa Suomen maa- ja vesialueita. Metsähallituksen tarkoitus on luonnon arvon ja yhteisen varallisuuden vastuullinen kehittäminen yli sukupolvien. 1200 metsähallituslaista eri puolilla Suomea vastaavat alueiden kestävästä käytöstä, hoidosta ja suojelusta - erilaiset tarpeet ja odotukset yhteensovittaen. 

Metsähallituksen Luontopalvelut tarjoaa kestävän tavan nauttia Suomen kauneimmasta luonnosta. Suojelemme arvokkainta luontoa ja vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä monet merkittävät historiakohteet.