Luontoon.fi uutiset

Suomun luontotupa Patvinsuon kansallispuistossa aukeaa vappuna

Patvinsuon kansallispuiston Suomun luontotupa avaa ovensa retkeilijöille maanantaina 1.5.2023 kello 10. Suomujärven läheisyydessä sijaitseva luontotupa tarjoaa opastusta ja retkeilyneuvontaa sekä majoitus-, ruoka- ja saunapalveluja. 

Retkeililöitä istuu ulkona pöydän äärellä rakennuksen edessä. Ovwn yläpuolella info-merkki.

”Suomun luontotupa on avoinna toukokuussa keskiviikosta sunnuntaihin kello 10–17, kesä- ja heinäkuussa päivittäin kello 10–17 ja elo-syyskuussa keskiviikosta sunnuntaihin kello 10–17,” luontotuvan yrittäjä Pekka Turunen kertoo. Suomun luontotupa on vanha metsänvartijan tilan asuinrakennus. Talossa on runsaasti petipaikkoja, ja lisää löytyy luontotuvan yhteydessä sijaitsevasta sisämajoitustilasta. ”Tuvan pihapiirissä on lisäksi vuokrattavana 6 paikkaa asuntoautossa tai -vaunussa yöpyville, ja lisämajoitustilaa löytyy myös Aittoniemen kärjessä sijaitsevasta kelomökistä”, Turunen kertoo. Tie luontotuvalle on auki jo nyt, joten kansallispuistoon pääsee, mutta lunta on vielä lähes metrin verran. Liikkuminen voi siis olla haastavaa, ellei retkeilijä ota mukaansa lumikenkiä.

Patvinsuon kansallispuisto on pinta-alaltaan eteläisen Suomen suurin kansallispuisto. Se perustettiin vuonna 1982 suojelemaan Ilomantsin ja Lieksan laajoja suoalueita, joilla viihtyy muun muassa monenlaisia vesilintuja. Lintujen pesimärauhan turvaamiseksi kansallispuiston isoilla soilla on keväällä ja kesällä voimassa liikkumisrajoituksia. Patvinsuolla, Lahnasuolla ja Surkansuolla liikkuminen on sallittua vain merkityillä reiteillä 10.7. asti.  

Kaksi retkeilijää seisoo pitkoksilla suolle katsoen. Toisella on kiikarit kaulassa ja toisella reppu selässä.

Metsähallituksen Luontopalvelut ylläpitää kansallispuistojen reittejä ja palvelurakenteita. Peruskorjausta on luvassa Patvinsuollakin tänä kesänä. ”Tänä vuonna Patvinsuolla uusitaan pitkospuita ja korjataan polkusiltoja”, kertoo virkistyskäytön asiantuntija Heikki Räsänen Metsähallituksesta. ”Lisäksi tällä maastokaudella kehitetään puiston jätehuoltoa: Surkansuon ja Surkanpuron pysäköintialueiden vessat muutetaan imuautolla tyhjennettäviksi umpisäiliövessoiksi”, Räsänen toteaa.  

Patvinsuon kansallispuiston reitit ovat helppokulkuisia ja etenkin lyhyemmät niistä sopivat hyvin aloittelevalle retkeilijälle. Suosituin reitti on 15 kilometrin mittainen Suomunkierto, joka kiertää helppokulkuisessa maastossa hiekkarantaisen Suomunjärven.

Lisätietoja