Luontoon.fi uutiset

Suomen luontokeskus Haltian uusi ”Suo, kuokka ja some – päivitä luontosuhteesi” -näyttely avautuu 1.7.2023

Suomen luontokeskus Haltia juhlii tänä vuonna kymmenvuotista taivaltaan. Syntymäpäivää juhlistetaan muun muassa 1.7.2023 yleisölle avautuvalla uudella erikoisnäyttelyllä ”Suo, kuokka ja some – päivitä luontosuhteesi”.  Juhlavuoden näyttelyssä tutkitaan suomalaisen luontosuhteen kehittymistä eri aikakausina liikkeen, suojan, ravinnon, pelon sekä pyhän näkökulmista. 

Kuvassa teksti Suo, kuokka ja some. Tekstin alla piirokuvina sulka puoliksi, pisara, lehti, kovakuoriainen, telttapaikka, eläin osittain, sieni, kala, lehti, leppäkertte, jänis ja kukka osittain.

Näyttelyn suunnittelu on Suomen luontokeskus Haltian omaa tuotantoa. Juhlanäyttelyn toteutuksessa ovat Haltian näyttelypäällikkö Petri Ryöpyn lisäksi olleet mukana Turun luonnontieteellinen museo, Kymenlaakson museo, Last Tuesday ja Goljat Finland. Juhlanäyttelyn taianomainen tunnelma sopii kaikenikäisille. Erityisesti lapsiperheille suunnatut eläinmytologiatarinat kulkevat muiden osioiden rinnalla näyttelytilassa. Näyttelyssä saa koskea, kokeilla ja yllättyä. Näyttely on avoinna yleisölle 1.7.2023-7.4.2024.

Näyttelyn pääteemoista pelko on voimakas tunne ja näyttelyvierailla on mahdollisuus pohtia omia luontoon liittyviä pelkojaan. ”Ihmisellä on vain kaksi tutkitusti synnynnäistä pelkoreaktiota, jotka voidaan havaita jo vastasyntyneellä: putoaminen ja kovat äkilliset äänet. Kaikki muu pelko on opittu ympäristöstä, kulttuurista tai kokemuksista,” Suomen luontokeskus Haltian näyttelypäällikkö Petri Ryöppy kertoo.

Ilmakuva isosta puurakennuksesta kesämaisemassa.
Suomen luontokeskus Haltian 10-vuotisjuhlavuoden teema on retkeily. Joka kuukauden ensimmäisenä lauantaina on Retkilauantai. Uusi erikoisnäyttelymme ”Suo, kuokka ja some – päivitä luontosuhteesi” avataan 1.7.2023 heinäkuun Retkilauantaissa 10-vuotiaan Haltian kunniaksi. Tapahtumapäivänä on mahdollisuus tarkastella omaa luontosuhdettaan ja päivittää sitä uusilla luontoaktiviteeteilla. Näyttelyihin on vapaa pääsy kello 15-21.

”Tuo heinäkuun ensimmäisenä lauantaina perheesi opastetulle retkelle lataamaan aivoja luontoon tai syventämään luontoyhteyttä metsäjoogassa. Päivän aikana voi kokeilla esimerkiksi virkistävää liikkumista sup-laudalla, kanootilla tai kajakilla Nuuksion Pitkäjärvellä, sekä maastopyöräilyä Nuuksion metsäreiteillä tai Nuuksio Bikeparkin alamäkireitillä. Lajeja on mahdollisuus kokeilla niin itsenäisesti kuin ohjatusti, ja varusteet ovat vuokrattavissa,” Suomen luontokeskus Haltian markkinointipäällikkö Katja Määttä sanoo.

Lisätietoja

Suomen luontokeskus Haltia on portti koko Suomen luontoon. Nuuksion kansallispuiston yhteydessä sijaitseva Haltia toimii vastuullisesti ja kestävästi. Haltian luontonäyttelyissä pääset kansallispuistojemme mahtaviin maisemiin ja luontopääkaupungin luontokohteisiin. Vaihtuvien näyttelyiden kautta otamme kantaa ajankohtaisiin asioihin kuten ilmastomuutokseen ja luonnon tuomaan hyvinvointiin. Haluamme antaa kävijöillemme koskettavia luontoelämyksiä, innostaa lähtemään retkelle Suomen luontoon ja tukea luontosuhteen syventymistä. Haltian toiminnasta vastaa Metsähallitus Luontopalvelut.