Luontoon.fi uutiset

Suomen luontokeskus Haltia mukana talkoissa pölyttäjien hyväksi

Pölyttäjähyönteisten ja muiden hyönteisten määrä on vähentynyt jo pitkään ympäri maailmaa ja määrä vähenee edelleen. Suomen luontokeskus Haltia on yhteistyössä mehiläiskyliä rakentavan Beeingsin kanssa tuonut kaksi mehiläispesää Haltiaan ja liittynyt mukaan parantamaan pölyttäjien elinoloja. 

Neljä mehiläishoitajaa pesän ympärillä. Yksi mehiläishoitaja on nostanut kennon esiin pesästä.

Sukupuutto uhkaa jo 40 prosenttia pölyttäjähyönteisistä ja Suomessakin tärkeimmistä pölyttäjistä eli mehiläisistä, kimalaisista ja perhosista uhanalaisia on lähes joka viides.

”Kimalaiset, mehiläiset ja muut pörriäiset tarvitsevat apuamme. Tästä syystä Haltia on lähtenyt mukaan talkoisiin pölyttäjien elinolosuhteiden turvaamiseksi tuomalla mehiläispesiä Haltian katolle yhteistyössä Beeingsin kanssa”, Haltian johtaja Tom Selänniemi toteaa.

Jatkossa Haltiassa mehiläisten toimintaa pystyy seuraamaan Haltian tornin näköalapaikalta sekä liveseurantana pesässä olevan kameran avulla, kun liittyy Haltian mehiläisystäväksi. Mehiläispesiä alkavat hoitamaan 10 vapaaehtoista mehiläishoitajaa.

Pölyttäjät ratkaisevassa roolissa luonnon monimuotoisuuden säilymisessä

Viljelykasveista yli 75% tarvitsee hyönteispölytystä. Pula pölyttäjistä vaikuttaa satojen pienentymiseen, laadun heikkenemiseen ja ruokahävikkiin. Pölyttäjähyönteiset ovat tärkeää ravintoa myös monille eläimille, kuten useille linnuille.

”Kaikki toimet, joilla voimme ennallistaa ja lisätä hyönteisten elinympäristöjä ovat merkityksellisiä. Beeingsissä Rakennamme tarhamehiläisille uusia koteja sekä lisäämme luonnonmukaisia alueita muille pölyttäjille. Tällä tavalla pyrimme lisäämään luonnon elinvoimaisuutta”, Beeingsin perustaja Antti Kosunen kertoo.

Jokainen voi olla mukana pölyttäjätalkoissa. Helpoimpana vaihtoehtona on jättää nurmikko leikkaamatta ja antaa luonnonkasvien kukkia. Tärkeää on suosia kotimaisia pölyttäjäystävällisiä siemeniä ja kasveja, jotka kukkivat eri aikoihin keväästä syksyyn. Näin pölyttäjille riittää ravintoa läpi kesän.

Beeings etsii jatkuvasti uusia mehiläisystäviä auttamaan pölyttäjiä. Haltian mehiläisystäväksi liittymällä saa pääsyn pesässä olevaan liveseurantaan sekä lipun Haltian näyttelyihin ja näin pystyy myös omalta osaltaan liittymään mukaan pelastamaan pölyttäjiä. Tutustu mehililäisystäväpakettiin tarkemmin (beeings.org).

”Mehiläisiin tarkemmin perehtyminen on opettanut luonnosta paljon. Harrastus on vienyt mennessään ja mehiläiset ovat niin sanotusti hyvällä tavalla pistäneet syvälle”, mehiläistarhuri ja Haltian mehiläishoitajien kouluttaja Mika Olsby toteaa harrastuksestaan.

Lisätietoa 

Metsähallitus on valtion liikelaitos, jonka hoidossa on kolmasosa Suomen maa- ja vesialueita. Metsähallituksen tarkoitus on luonnon arvon ja yhteisen varallisuuden vastuullinen kehittäminen yli sukupolvien. 1200 metsähallituslaista eri puolilla Suomea vastaavat alueiden kestävästä käytöstä, hoidosta ja suojelusta - erilaiset tarpeet ja odotukset yhteensovittaen.
Metsähallituksen Luontopalvelut tarjoaa kestävän tavan nauttia Suomen kauneimmasta luonnosta. Suojelemme arvokkainta luontoa ja vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä monet merkittävät historiakohteet.