Luontoon.fi uutiset

Suomalaiset ovat ottaneet Suomen luonnon päivän omakseen

Suomen luonnon päivää vietettiin lauantaina 27.8.2022 kymmenennen kerran. Sosiaalisesta mediasta saattoi huomata, että suomalaiset ovat todella ottaneet omakseen luonnon oman juhlapäivän. 

Aihetunnistetta #SuomenLuonnonPäivä käytettiin sosiaalisessa mediassa niin paljon, että sen seuraaminen kävi mahdottomaksi. Instagramissa sitä käytetiin yli 10 000 kertaa, ja Twitterissä aihetunniste oli päivän ykkönen.

Erilaisiin järjestettyihin kampanjoihin ja tapahtumiin osallistui tuhansia ihmisiä. YLE Luonnon Lempilajini-kampanja, jossa käsiteltiin luonnon monimuotoisuutta helpolla ja innostavalla tavalla, keräsi satoja tarinoita kansalaisten lempilajeista.

Tapahtumista suurin oli Suomen Ladun Kiljavalla ollut Metsähotelli, joka oli osa Suomen ladun menestyksekästä Nuku yö ulkona -haastetta. Tuhannet ihmiset osallistuivat haasteeseen parvekkeilla, pihoilla, kansallispuistoissa ja lempiluontokohteissaan.

Metsähallituksen järjestämistä tapahtumista suurimmat olivat Hiidenportin ja Seitsemisen kansallispuistojen 40-vuotisjuhlat. Hiidenportilla oli noin 900 juhlijaa, ja Seitsemisessä noin 600. Myös Sanginjoella järjestetty Suomen luonnon päivän tapahtuma keräsi suuren yleisömäärän. 

Sosiaalisesta mediasta saattoi myös huomata, miten toisaalta erilaisin ja toisaalta samanlaisin tavoin suomalaiset viettivät luonnon juhlapäivää. Päivän yhteiset teemat - luonnonläheisyys, liputus, päivän juhlaleivonnainen eli mustikkapiirakka sekä ulkona nukkuminen - olivat monen listalla. Juhlaa vietettiin niin ikään uimalla luonnonvesissä, sienestäen ja marjastaen, luontoa kuvaten jne.

Myös valtiovalta huomioi Suomen luonnon päivän: Valtioneuvoston kanslia toivotti Hyvää Suomen luonnon päivää kolmella kielellä, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo veti lipun salkoon ja piti päivän juhlapuheen, ja Suomen luonnon päivän suojelija rouva Jenni Haukio esitti twitterissä Suomen luonnon päivän toivotuksen. 

Ensi vuonna 2023 Suomen luonnon päivää vietetään lauantaina 26.8.2023. Silloin päivä on vakiintunut liputuspäivä, ja Suomen lipun kuva koristaa almanakkoja.

Lisätietoja

Nainen ja mies istuvat kalliolla nauttien mustikkapiirakkaa. Taustalla on järvi. Puihin on viritetty Suomen lippu -lippusiimoja.