Uutiset

Takaisin

Suojelualueilla pieniä metsäpaloja Lapissa - tilanne voi riistäytyä helteiden jatkuessa

18.7.2018
 
Metsäpalot riehuvat Ruotsin metsissä ja Lapin suojelualueillakin on ollut jo useita metsäpalon alkuja. Nyt retkeilijöitä muistutetaan, että avotulen teko on kaikkialla kiellettyä. Ukkosta on luvassa ja luonnolliset palot ovat mahdollisia. Havaitut palot pyydetään ilmoittamaan välittömästi hätäkeskukseen numeroon 112.
 
Metsäpalovaroituksen aikana avotulen teko on kiellettyä myös rakennetuilla tulipaikoilla. Kuva: Seija Olkkonen
 
Lapissa on viikon aikana ollut jo 27 pientä tai keskisuurta maastopaloaa. Näistä paloista yhdeksän on ollut suojelualueilla, mm. Urho Kekkosen kansallispuistossa ja Loukisten Latvavuomalla. Palojen syyt ovat olleet luonnollisia eli ne ovat olleet salaman aiheuttamia. Nuotioista alkunsa saaneita ei tiedetä. 
 
Metsäpalot työllistävät myös muuten kuin sammutustöissä. Jälkivartiointi on tehtävä huolellisesti ja siitä huolehtii yleensä maanomistaja. Suojelualueilla jälkivartiointi vie resursseja reittien ja rakenteiden kunnostustöistä. Lyhyen kesän työlista on pitkä ja aikaa rajallisesti. Kaikki toivovat, että hälytystöitä olisi mahdollisimman vähän.
 
Pallas-Yllästunturin kansallispuiston johtaja Pekka Sulkava muistuttaa lomalaisia, että avotulen teko on metsäpalovaroituksen aikana ehdottomasti kiellettyä! Nautitaan kesästä mieluummin järvissä pulikoimalla kuin tulen ääressä istuskelemalla.
 
Lisätiedot