Luontoon.fi uutiset

Seitsemisen kansallispuiston Koveron perinnetila herää jälleen kesäksi eloon

Koveron perinnetila avaa ovensa jälleen torstaina 6.6.2024. Kovero on avoinna 6.6.-31.8. torstaista sunnuntaihin kello 11-17. Lampaita voi käydä rapsuttelemassa ja pihan pihapiiriin voi tutustua myös aukioloaikojen ulkopuolella. Koveron kesäkausi huipentuu Suomen luonnon päivän tapahtumaan 31.8.2024.

Ilmakuvassa useita vanhoja rakennuksia. Suojaisassa pihapiirissä on paljon kävijöitä. Pihapiirin ympärillä on niittyä ja peltoa.
 

Kovero on valtakunnallisesti merkittävä kulttuuriympäristö. Koveron perinnetilan vanhan ja osin alkuperäisen rakennuskannan muodostavat torppa, pakari sekä karja- ja viljasuojat.

Tilan pellot, niityt, hakamaat ja metsälaitumet ympäristöineen muodostavat uhanalaisen perinnebiotoopin eli perinneympäristön. Koveron kruununmetsätorpan perinneympäristöä pyritään säilyttämään laidunnuksella ja niittämällä.

Harvinaisista lajeista esimerkiksi ahonoidanlukko on hyötynyt hoitotoimista. Kesällä tilan niityillä laiduntavat lampaat tekevät siten tärkeää työtä tilan luonnonhoitajina.

”Koveron perinnetilalla vierailevat ihastuvat usein ainutlaatuiseen ja rauhalliseen tunnelmaan. Haara- ja räystäspääskyt liitelevät vanhojen punaisten hirsirakennusten räystäältä toiselle, kaivon vieressä juhannusruusu kukkii, pirtin ikkunoita koristavat pelargoniat, niittylaitumilla laiduntavat lampaat ja emäntä kitkee perennapenkkejä. Koveron tunnelma on ainutlaatuinen. Siellä aika tuntuu pysähtyvän”, kertoo Johanna Väkeväinen Metsähallituksen Luontopalveluista.

Ryhmät voivat varata opastuksen verkkokaupasta

Koveron perinnetilalla järjestetään aukioloaikoina maksullisia opastuksia, joissa emäntä kertoo paikan historiasta ja vanhan ajan elämästä. Opastuksia pidetään kaiken ikäisille. Maksullinen opastus kestää noin tunnin. Opastukset voi nyt varata ja maksaa kätevästi Eräluvat-verkkokaupan kautta ja varaukset on tehtävä vähintään viikkoa ennen opastusajankohtaa.

Ryhmien on mahdollista saada opastuksia myös varsinaisten aukioloaikojen ulkopuolella 15.9. asti. Silloin Metsähallituksen yhteistyöyrittäjät vastaavat opastustarjonnasta ja hinnoittelevat opastustuotteensa itse.

Koveron perinnetilalle pääsee myös ilman omaa autoa

Outdoor Express -bussit liikennöivät 1.9. asti joka kolmas viikonloppu lauantaisin ja sunnuntaisin Tampereen rautatieasemalta suoraan Seitsemisen kansallispuistoon. Bussi liikennöi puistossa luontokeskuksen lisäksi Koverolle ja Saari-Soljaselle. 

”Bussin aikataulut on täsmätty moniin juna-aikatauluihin, joten Seitsemiseen on mahdollista tulla pidemmältäkin ilman omaa autoa. Lisäksi puistossa on mahdollista myös yöpyä, koska bussilla voi saapua lauantaina ja lähteä pois sunnuntain bussivuorolla”, kertoo Johanna Väkeväinen.

Koveron perinnetilan ja Seitsemisen kansallispuiston kesä huipentuu 31.8.2024

Koveron perinnetilan kesän viimeisenä aukiolopäivänä 31.8. vietetään Suomen luonnon päivää. Silloin Koverolla on perinteiseen tapaan työnäytöksiä ja markkinahumua sekä ruokaa ja kahvia myynnissä.

Lisätietoja