Luontoon.fi uutiset

Seitsemisen kansallispuiston 40-vuotista taivalta juhlistetaan elokuussa

40 vuotta täyttävän Seitsemisen kansallispuiston hoidosta vastaa Metsähallituksen Luontopalvelut, joka kumppaneineen järjestää juhlatapahtumia. Elokuun jokaisena viikonloppuna järjestetään juhlaretkiä ja varsinaisia syntymäpäiväjuhlia vietetään Koveron perinnetilalla Suomen luonnonpäivänä, lauantaina 27.8.2022.

Ilmakuvassa maatalon pihapiiri kesällä.
 

Juhlapäivän ohjelmassa työnäytöksiä, opastuksia ja kuoroesitys

Juhlapäivänä 27.8. kello 11-15 Koveron perinnetilalla riittää nähtävää ja koettavaa kaiken ikäisille. Koko tapahtuman ajan pakarissa leivotaan tuoretta ruisleipää ja pirtissä pääsee tutustumaan karstaukseen ja kehräykseen. Lapset opastetaan tutustumaan vanhan ajan esineisiin ja työkaluihin esinesuunnistuksen avulla.

Kello 12.30 Koverolla järjestetään maksuton yleisöopastus Seitsemisen perinnebiotoopeista. Kello 13 alkaen ohjelmassa on juhlapuheita, joiden jälkeen tapahtuma huipentuu naiskuoro Riiarinnan juhlavaan esitykseen. Tapahtumapäivän ajan Kurun Martat pitävät pop up-kahvilaa Koveron pirtissä. Myynnissä on kahvin kylkeen muun muassa Suomen luonnonpäivän leivosta eli mustikkapiirakkaa.

Elokuussa juhlavuoden opastettuja retkiä ja metsähotelli

Nainen ja mies istuvat nuotiolla kuksat käsissään. Metsähallituksen yhteistyöyrittäjät järjestävät elokuun viikonloppuina opastettuja juhlaretkiä ja -tapahtumia Seitsemisen kansallispuistossa. Lauantaina 6.8. klo 12 Suomen Elämysretket vie perheitä opastetulle patikkaretkelle Multiharjun aarnimetsään, Torpparintaipaleelle ja Koveron perinnetilalle. Lauantaina 13.8. klo 18 Retki-iloa järjestää tunnelmallisen iltahämärän suoseikkailun Soljastensuolla. Lauantaina 20.8. Vanamo Hiking pystyttää metsähotellin Kirkas-Soljasen telttailualueelle. Elokuun viimeisenä viikonloppuna 27.-28.8. LuontoLeena järjestää rentouttavan riippumattoretken naisille. Retket ovat maksullisia ja ne varataan suoraan yrittäjiltä.

Tampereelta ja Ylöjärveltä Seitsemiseen Outdoor Express -bussilla 

Elokuussa Seitsemiseen on mahdollista tulla myös suoralla bussiyhteydellä Tampereen keskustasta, Lielahdesta tai Ylöjärveltä. Outdoor Express -bussi liikennöi Seitsemiseen kahtena viikonloppuna lauantaisin ja sunnuntaisin. Bussi liikennöi myös Seitsemisen 40-vuotisjuhlapäivänä ja bussilla pääsee Koveron perinnetilalle asti. Palata voi samana tai seuraavana päivänä. Liput myy Matkahuolto.

Outdoor Express –bussiyhteydet ovat osa Sustainable Tourism Mobility –hankkeessa toteutettavia kestävän liikkumisen kokeiluja. Bussi liikennöi elo-syyskuussa myös Helvetinjärven kansallispuistoon.

Seitsemisen kansallispuisto on merkittävä suojelualue

Seitsemisen kansallispuisto perustettiin vuonna 1982 yhdessä kymmenen muun kansallispuiston kanssa. Seitsemisen kansallispuisto on soiden, harjujen ja vanhojen metsien alue. Seitsemisen kansallispuiston vanhat metsät ja niiden lajisto ovat eteläsuomalaisittain erittäin edustavia ja valtakunnallisesti tärkeä osa vanhojen metsien suojeluverkostoa. Kansallispuiston sydän on Multiharjun aarnimetsä, jonka vanhimmat kilpikaarnamännyt ovat yli 400 vuotta vanhoja. Kansallispuiston pinta-alasta yli puolet on suota. Männikköisten rämeiden ja tiheiden korpikuusikoiden lisäksi Seitsemisestä löytyy laajahkoja puuttomia nevoja. Useat Seitsemisen suot, lammet ja järvet ovat linnustollisesti arvokkaita. Kulttuuriperintöarvoja edustaa Koveron kruununmetsätorppa, joka on valtakunnallisesti merkittävä kulttuuriympäristö. 

Lisätietoja