Luontoon.fi uutiset

Seitsemisen ja Helvetinjärven kansallispuistot käyntimäärien suhteen tasavahvoja

Kaikki Pirkanmaan kansallispuistot, Seitseminen, Helvetinjärvi ja Isojärvi, ovat juhlineet tänä vuonna 40-vuotista taivaltaan. Kansallispuistoissa on kävijöitä riittänyt, vaikka pandemia-ajan ruuhkahuiput ovatkin nyt takana. Seitsemisen kansallispuistossa on vierailtu tänä vuonna 27 000 kertaa tammi-heinäkuun aikana. Helvetinjärven kansallispuistossa käyntejä on ollut lähes 26 000 ja Isojärven kansallispuistossa 13 500. 

Neljä henkilöä katsoo polun vieressä kasvavaa suurta mäntyä.
 

Vuodet 2020 ja 2021 näkyivät kansallispuistojen käyntimäärissä selkeänä piikkinä, joka on nyt tasoittunut, koska maailma on avautunut. Ihmiset ovat suunnanneet lomillaan myös ulkomaanmatkoille ja kulttuuritapahtumiin. On vierailijoita silti kansallispuistoihinkin riittänyt, sillä pidemmän ajan trendi käyntimäärissä on noususuhdanteinen, kun käyntimääriä verrataan pandemiaa edeltäneeseen aikaan.

Seitsemisen kansallispuisto on säilyttänyt suosionsa

Seitsemisen kansallispuisto vetää kävijöitä puoleensa tasaisesti vuodesta toiseen. Vuoden 2021 alkuvuoden käyntimääriin verrattaessa notkahdusta käyntimääriin on tullut tänä vuonna 6%, mutta Seitseminen on ottanut paikkansa takaisin Pirkanmaan kärkikansallispuistona. Toukokuussa käyttöön otettiin uusi reitti, Uittajanpolku, joka on ollut suosittu patikointireitti kesän aikana. Seitsemisen kansallispuiston syntymäpäiviä juhlittiin pitkin elokuuta juhlaretkien muodossa ja Suomen luonnon päivänä 27.8. Koveron perinnetilalle kokoontui arviolta yli 500 henkilöä juhlimaan 40-vuotiasta kansallispuistoa.

Helvetinjärven kansallispuiston alkuvuoden käyntimäärät putosivat viime vuoteen verrattaessa jopa 40%, mutta ovat kuitenkin 30% korkeammalla tasolla kuin ennen pandemiaa vuonna 2019. Seitseminen ja Helvetinjärvi ovatkin nyt käyntimäärien suhteen hyvin tasaväkisiä. Helvetinjärvi oli pandemia-aikana erityisen suosittu vierailukohde ja tilanteen rauhoituttua myös käyntimäärät ovat tasoittuneet. Helvetinjärven kansallispuiston syntymäpäivää juhlistettiin toukokuussa Helvetin Portilla. Juhlapäivänä oli kahvitarjoilu ja musiikkiesitys sekä maksuttomia yleisöopastuksia.

Seitsemisessä ja Helvetinjärvellä kokeiltiin Outdoor Express-bussikyytejä elokuussa, jolloin  bussikuljetuksia järjestettiiin Tampereelta suoraan luontokohteisiin. ”On hienoa, että puistoihin kehitetään kestäviä palveluja yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa. Bussikuljetuksia Tampereelta Seitsemiseen on tulossa vielä syyslomaviikollakin”, kertoo Tuula Peltonen Metsähallituksesta.

Isojärven kansallispuisto on Pirkanmaan kansallispuistoista rauhallisin. Siellä käyntimäärät putosivat alkuvuoden osalta viime vuoteen verrattuna 24%. Isojärven käyntimäärät ovat tällä hetkellä pandemiaa edeltävällä tasolla. Huhtalan perinnepäivät järjestettiin heinäkuussa kolmen vuoden tauon jälkeen ja samalla juhlistettiin 40-vuotiasta Isojärven kansallispuistoa.

Helvetinjärvellä rakennetaan parhaillaan

Metsähallituksen Luontopalvelut rakentaa parhaillaan Helvetinjärven kansallispuistossa uusia keittokatoksia Haukanhiedan telttailualueelle. Työmaasta huolimatta Haukanhiedalla voi retkeillä ja leiriytyä normaalisti. Vanha keittokatos on käytössä siihen asti, kunnes uudet keittokatokset valmistuvat.
Helvetistä itään -luontopolun pohjoisella reittiosuudella alkaa lähiviikkoina reitin kestävöintityöt. Työ valmistuu marraskuun loppuun mennessä. Reitiltä poistetaan kiviä ja sitä sorastetaan helppokulkuisemmaksi. Kun kestävöintityöt alkavat, Helvetistä itään -luontopolun pohjoinen reittiosuus tulee olemaan poissa käytöstä. Helvetin Portilta Helvetinkolulle pääsee kuitenkin luontopolun eteläistä reittiosuutta pitkin. 

Käyntimäärät Pirkanmaan kansallispuistoissa ajanjaksolla 1.1.-31.7.

  • Seitsemisen kansallispuisto: 2022: 27 201, 2021: 28 970, 2020: 36 583, 2019: 26 619
  • Helvetinjärven kansallispuisto 2022: 25 629, 2021: 42 659, 2020: 50 603, 2019:19 646
  • Isojärven kansallispuisto: 2022: 13 488, 2021:16 063, 2020: 22 722, 2019: 14 037

Lisätietoja