Luontoon.fi uutiset

Savukosken Kivitunturille rakennetaan uusi silta – osa reitistä suljetaan rakennustöiden ajaksi

Savukoskella sijaitsevan Kivitunturin reitin varrella olevan Pirunkurun riippusilta uusitaan tulevana kesänä. Vanha riippusilta puretaan kesäkuun alussa 12.6.2023 alkaen. Purkutöiden alkaessa Kivitunturin perusreitin eteläinen lenkki suljetaan ja avataan sitten, kun uusi silta valmistuu. Rakennusurakan toteuttaa Metco Oy.  

Riippusillan kyltissä lukee Pirunkuru.

”Uusi silta tulee olemaan metallirakenteinen ristikkosilta. Sillan rakennustarvikkeet kuljetetaan rakennuspaikalle helikopterilla. Uusi silta valmistuu elokuun loppuun mennessä”, kertoo kenttäpäällikkö Jarmo Asell Metsähallituksesta.  

Kivitunturin reitillä on tavallisesti 10 000 kävijää kesä-syyskauden aikana. Vaikka Kivitunturin reitti ei ole työmaan vuoksi ympyräreittinä kuljettavissa, voi Kettukummulla käydä ihastelemassa maisemia ja reitin pohjoinen puoli Kivitunturin huipulle ja Äitipetäjänlammelle on käytettävissä. Muita retkivinkkejä kannattaa käydä kysymässä Metsähallituksen asiakaspalvelusta, opastuskeskuksesta, joka sijaitsee Savukosken keskustan tuntumassa. Asiakaspalvelu ja luontonäyttely on vierailtavissa juhannusviikosta syyskuulle tiistaista lauantaihin. 

Äitipetäjälammen laavulle pääsee perusreitin pohjoista polkua käyttäen. Samaa polkua pääsee myös Sotsonportin reitille. Eli rakennustyöt eivät muuten häiritse alueella retkeilijöitä. Poikkeuksena ajanjakso 3.-5.7.2023, jolloin Kivitunturin parkkipaikka ja Kivitunturille johtava tie suljetaan helikopterikuljetuksista johtuen. 

Kesän aikana Kivitunturilla uusitaan myös kaikki opasteviitotukset. Kaikki vanhat opasteviitat on purettu tämän kevään aikana ja uudet viitat on kuljetettu asennuspaikoille moottorikelkalla. Uusien viittojen asennus alkaa lumien sulettua ja valmistuu syyskuun loppuun mennessä. Viitoituksen asennustöistä ei aiheudu haittaa retkeilijöille. 

Rahoitus sillan kunnostukselle ja opasteviitoituksen uusimiselle on saatu Itä-Lapin kehittämisrahasta.  

Lisätietoja

 Metsähallitus on valtion liikelaitos, jonka hoidossa on kolmasosa Suomen maa- ja vesialueita. Metsähallituksen tarkoitus on luonnon arvon ja yhteisen varallisuuden vastuullinen kehittäminen yli sukupolvien. 1 200 metsähallituslaista eri puolilla Suomea vastaavat alueiden kestävästä käytöstä, hoidosta ja suojelusta - erilaiset tarpeet ja odotukset yhteensovittaen.
Metsähallituksen Luontopalvelut tarjoaa kestävän tavan nauttia Suomen kauneimmasta luonnosta. Suojelemme arvokkainta luontoa ja vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä monet merkittävät historiakohteet.