Luontoon.fi uutiset

Salamajärven kansallispuisto täyttää 40 vuotta - syntymäpäivää juhlitaan 21.5.2022

Salamajärven kansallispuiston 40-vuotissyntymäpäivän ja Koirasalmen luontotuvan kesäkauden avajaisten kunniaksi puistossa järjestetään yleisötapahtuma lauantaina 21.5.2022. Tapahtumaan järjestetään bussikuljetus Jyväskylästä, ja Koirasalmessa on mahdollisuus yöpyä Erämaahotellissa. Perjantaina voit seurata tulevien kansallispuisto-oppaiden koulutusta.

Pitkokset kiertävät rantaa.

Lauantain klo 10–16 maksuton tapahtuma sopii koko perheelle. Vieraat pääsevät seuraamaan tukkilaisnäytöstä, tutustumaan Tuomo Vilkkilän ”Tunnelmapaloja Keski-Suomen luonnosta” -valokuvanäyttelyyn, osallistumaan tietokilpailuun ja testaamaan soutuvenettä tai kanoottia. Opastetulla Vasan kierroksen retkellä klo 13–14.30 tutustutaan metsäpeurojen elämään. Lapset pääsevät kalastamaan maksutta Pienessä Koirajärvessä.

Perjantaina on mahdollista tulla seuraamaan opaskoulutettavien koulutusta. Kpedun Kestävästi kansallispuistossa -hankkeen järjestämän opaskoulutuksen tavoitteena on saada ensimmäiset sertifioidut kansallispuisto-oppaat Salamajärvelle. Pilottiryhmä suorittaa opintojensa viimeistä opintokokonaisuutta perjantaina 20.5.2022 Koirasalmessa. Opiskelijat tutustuvat Salamajärven alueen kulttuurihistoriaan ja tarinoihin. Yleisö on tervetullut seuraamaan koulutusta maastossa klo 11.45 alkaen. Klo 13–13.30 alkaen Ison Koirajärven rannassa esitetään tukkilaisnäytös. Rohkeimmilla on mahdollisuus kokeilla sestomista. Sestominen tarkoittaa melontaa seisten tukin päällä.

Koirasalmen luontotuvan tutut yrittäjät Maarit Kirvesmäki ja Markku Leppänen Luonnollisesti M&M:stä palvelevat vieraita tänä kesänä 7.5.2022 alkaen viikonloppuisin. Vilkkaimpaan kesäaikaan ja syyslomaviikolla luontotupa on avoinna joka päivä. Tapahtumaviikonloppuna 21.–22.5.2022 kahvio on avoinna klo 10–16. Myynnissä on savulohikeittoa, kahvia, kakkuja ja muita kahvilaherkkuja. Keittolounasta on tarjolla kesäkuusta alkaen viikonloppuisin. Retkeilijät voivat varata myös majoitusta ja vuokravälineitä luontotuvalta. Tapahtumapäivänä 21.5.2022 on myös mahdollisuus majoittua riippumatossa tähtitaivaan alla Kpedun Erämaahotellissa.

Kansallispuiston juhlapäivään on järjestetty maksuton bussikuljetus Jyväskylästä. Kuljetus on myös sunnuntaina omatoimisille retkeilijöille ja puistossa majoittuville. Kuljetukseen on ilmoittauduttava ennakkoon tapahtumasivun kautta, paikkoja on rajoitetusti.

Metsäpeura on Salamajärven kansallispuiston tunnuseläin

”Salamajärven 40-vuotisen historian aikana luonnon monimuotoisuutta on turvattu monin eri tavoin. Metsäpeurakanta oli hävitetty lähes kokonaan Suomesta 1800-luvun loppuun mennessä. Metsäpeurat vierailivat Venäjän puolelta Kuhmon alueella 1950-luvulla, ja kanta alkoi kasvaa uudestaan Suomessa. Vuonna 1979 Kuhmosta tuotiin Salamajärvelle kaksi metsäpeurahirvasta ja kahdeksan vaadinta. Nyt Suomenselällä on jo yli 2000 metsäpeuraa”, kertoo Metsähallituksen puistonjohtaja Tuula Peltonen puiston tunnuseläimen historiasta.

Metsäpeura sumuisessa metsässä.

Retkeilijät voivat hyvällä onnella nähdä metsäpeuran kansallispuiston retkeilyreiteillä. Keväällä peurat palaavat talvilaitumilta kansallispuistoon vasomaan. Kesällä peurat ja vasat laiduntavat pienissä ryhmissä puiston suoalueilla. Syksyllä metsäpeurat vaeltavat talvilaitumille kansallispuiston ulkopuolelle.

Lisätiedot tapahtumasta

Lisätiedot Salamajärven kansallispuistosta

 Metsähallitus on valtion liikelaitos, jonka hoidossa on kolmasosa Suomen maa- ja vesialueista. Metsähallituksen tarkoitus on luonnon arvon ja yhteisen varallisuuden vastuullinen kehittäminen yli sukupolvien. 1200 metsähallituslaista eri puolilla Suomea vastaavat alueiden kestävästä käytöstä, hoidosta ja suojelusta – erilaiset tarpeet ja odotukset yhteensovittaen.
Metsähallituksen Luontopalvelut tarjoaa kestävän tavan nauttia Suomen kauneimmasta luonnosta. Suojelemme arvokkainta luontoa ja vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä monet merkittävät historiakohteet.