Luontoon.fi uutiset

Saimaan norppasaarten hakemuksen valmistelu UNESCO:n maailmanperintöluetteloon etenee – kesäkuussa webinaareja ja verkkokysely

Saimaan maailmanperintöhankkeen valmistelussa osallistetaan laajasti paikallisia asukkaita ja muita alueen toimijoita. Kesäkuun webinaareissa kerrotaan Saimaan maailmanperintöhankkeesta: mitä maailmanperintökohteen saaminen tarkoittaisi ja millaisia vaikutuksia sillä olisi alueelle. Webinaareissa kuullaan myös Merenkurkun maailmanperintökohteen toimijoiden kokemuksia. Lisäksi jokaisella on mahdollisuus päästä vaikuttamaan hankkeen suunnitteluun vastaamalla verkkokyselyyn.

Ilmakuvassa järveä, sen rannoilla olevaa metsää ja poutapilvistä taivasta.

Ensimmäinen webinaari järjestetään torstaina 17.6.2021 kello 18-20. Se on suunnattu ensisijaisesti Saimaan Natura-alueille sijoittuvien maa- ja vesialueiden omistajille. Toiseen webinaariin tiistaina 22.6.2021 kello 18-20 toivotetaan lämpimästi tervetulleeksi kaikkia toimijoita Saimaan norppasaariston alueelta. Toivomme maa- ja vesialueen omistajien lisäksi tavoittavamme paikallisia asukkaita, mökkiläisiä, yrittäjiä, matkailutoimijoita, järjestöjä sekä alueen muita eturyhmiä kuulemaan ja keskustelemaan lisää hankkeesta webinaareissa. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia.

”Maailmanperintöstatus olisi merkittävä tunnustus meidän ainutlaatuiselle Saimaallemme. Status voidaan saada siksi, että kohteen arvot on jo aiemmin turvattu. Hankkeen toimijoiden mielestä ainutlaatuinen Saimaa ansaitsee maailmanperintöstatuksen arvon, mutta nyt on tavoitteena kartoittaa ja kuulla paikallisten mielipiteitä hankkeesta”, kertoo puistonjohtaja Matti Hovi Metsähallituksesta. 

Saimaan norppasaaristo lisättiin UNESCO:n maailmanperinnön aieluetteloon tammikuussa 2021. ”Maailmanperintöstatus olisi hyvin tervetullut Saimaan alueelle. Maailmanperintökohteilla on suuri kansainvälinen imagollinen merkitys, millä on suoria positiivisia vaikutuksia myös alueen matkailun ja elinkeinoelämän piristämisessä”, kertoo Saimaan maailmanperintöhankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja ympäristöpäällikkö Sanna Poutamo Etelä-Savon maakuntaliitosta. 

Hanketta ohjaavassa ryhmässä on edustajat Etelä-Savon, Etelä-Karjalan, Pohjois-Karjalan ja Pohjos-Savon maakuntaliitoista, Etelä-Savon ELY-keskuksesta, Metsähallituksesta, Saimaan Geoparkista sekä yhdeksästä alueen kunnasta. 

Webinaareihin tulee ilmoittautua ennakkoon alla olevista linkeistä. Ilmoittautuneille toimitetaan osallistumislinkki sähköpostilla ennen webinaaria. Tallenne tilaisuuksista on katsottavissa jälkikäteen ja vaatii myös ilmoittautumisen.

Lisätietoja