Luontoon.fi uutiset

Saimaan luontokohteissa huippuvuosia rauhallisempaa - Punkaharju vetovoimaisin

Kansallispuistojen ja luontokohteiden käyntimäärät ovat tasaantuneet koronapandemian aikaisesta kysyntähuipusta, vaikka pitkän ajan trendissä näkyy käyntimäärien kasvaminen. Saimaan luontokohteiden käyntimäärät ovat laskeneet viime vuoden määristä, kun pandemian jälkeen vilkastunut kotimaan tapahtumatarjonta ja vapautunut ulkomaan matkailu ovat luoneet ihmisille lisää vaihtoehtoja. Punkaharju jatkaa yhä Saimaan suosituimpana luontokohteena.

Kaksi retkeilijää kävelee koiran kanssa. Etualalla niittykukkia ja taustalla kaksi vanhaa puurakennusta.
 

Saimaan alueen kansallispuistoissa ja luonnonsuojelualueilla on jatkettu palvelurakenteiden kehittämistä vuoden 2022 aikana. Esimerkiksi esteettömiä palveluita on kehitetty paremmiksi ja reittien viitoitusta ja opasteita on parannettu useassa eri kohteessa. Uusien, parempien rakenteiden toivotaan houkuttelevan lisää kävijöitä kohteisiin tulevaisuudessa.

Koloveden kansallispuistossa on ollut tammi-heinäkuussa 23 % viime vuoden vastaavaa ajankohtaa hiljaisempaa. ”Kansainvälisen matkailun mahdollinen elpyminen selviää vasta myöhemmin syksyllä, Keski-Euroopan elokuisen lomakauden jälkeen. Vasta tällöin nähdään, palaavatko kansainväliset matkailijat Kolovedelle samoissa määrin kuin aikaisemmin. Ennen koronaa Kolovesi oli yksi merkittävimmistä ulkomaisten retkeilijöiden suosimista kohteista, kun kävijöistä jopa kolmannes oli ulkomaalaisia”, suunnittelija Leo Parkkonen Metsähallituksesta kertoo.

Linnansaaren kansallispuiston käyntimäärät laskivat 10 % edelliseen vuoteen verrattuna. ”Talviaikaiset käyntimäärät vähenivät viime vuoteen verrattuna, sillä tänä talvena Haukiveden läpi ei ollut luistelureittiä; jäätilanne ja sää olivat haastavat sen ylläpidolle. Touko- ja kesäkuu sen sijaan olivat ennätyksellisen vilkkaita Linnansaaressa, ja heinäkuussa oli jälleen paljon hiljaisempaa. Heinäkuun tilanteeseen vaikuttivat oletettavasti polttoaineen hinnat, jotka vähensivät veneilyä”, Parkkonen jatkaa.

Punkaharjun luonnonsuojelualueella ja tutkimuspuistossa oli hiljaisempaa viime vuoteen verrattuna, käyntimäärissä todettiin 24 %:n lasku. ”Alueen vetovoimaisuutta ja saavutettavuutta on kehitetty tulevaisuutta silmällä pitäen kuluneen kesän aikana”, Parkkonen valottaa. ”Tutkimuspuiston reittien viitoitus uusittiin kesäkuussa 2022 ja sinne linjattiin kaksi uutta, vaativaa esteetöntä reittiä. Myös näiden reittien varrella sijaitsevien taukopaikkojen rakenteita paranneltiin esteettömiksi.”

Repoveden kansallispuiston pysäköintiruuhkiin saatiin helpotusta

Kymenlaakson ja Etelä-Savon rajalla sijaitsevassa Repoveden kansallispuistossa käyntimäärät laskivat viidenneksen viime vuoteen verrattuna. ”Pudotusta oli etenkin touko- ja kesäkuun käyntimäärien osalta viime vuoteen nähden”, kertoo suunnittelija Jussi Järvinen Metsähallituksesta.

Lapinsalmen sisäänkäynnin pysäköintialuetta laajennettiin tänä kesänä, koska valtaosa Repovedelle tulijoista saapuu puistoon tätä kautta ja aiemmin pysäköintialue on ruuhkautunut herkästi vilkkaina aikoina. Omalla autolla saapuvien ohella myös Repovesi-bussi Kouvolasta palveli retkeilijöitä entiseen tapaan. Lisäksi kesällä 2022 myös junalla pääsi lähemmäs kansallispuistoa, kun VR avasi junayhteyden Hillosensalmen seisakkeelle. 

Käyntimäärien vertailu luontokohteissa tammi-heinäkuu v. 2022 ja v. 2021

  • Punkaharju -24%
  • Kolovesi -23%
  • Linnansaari -10%
  • Repovesi -21%

Lisätietoja