Uutiset

Saaristomeren kansallispuistossa kulotetaan paahdealueita

Loppukesän lämmin jakso vauhdittaa katajikoituneiden paahdealueiden kulotuksia luonnonsuojelualueilla. Aiemmin on jo kulotettu Örön pohjoisosassa ja Klovaskärillä. Seuraavaksi kulotetaan Tunhamnin Äspkärin yksityisellä luonnonsuojelualueella.

 

Alueet ovat katajikoituneet perinteisen laidunnuksen vähennyttyä ja fossiilisten polttoaineiden käytöstä johtuvan rehevöittävän typpilaskeuman seurauksena. Syyskesän ja syksyn aikana kulotetaan säiden salliessa lisää Äspskärillä sekä Jurmon Sandenilla ja Jurmon ja Utön välisillä pienemmillä saarilla.

Kulotusalueelle kasvaa tulevien vuosien aikana mesikasveja, kuten maitohorsmaa, ukontulikukkaa, virmajuurta ja kangasajuruohoa. Mesikasveilla pääsevät herkuttelemaan pölyttäjähyönteiset ja perhoset. Esimerkiksi voimakkaasti taantuneet pikkuperhoslajit sekä kansallispuiston avainlaji Isoapolloperhonen hyötyvät kulotetuista alueista tulevaisuudessa. Lähivuosina muutkin ketojen ja nummien kasvit levittäytyvät alueille, jonka jälkeen kulotusalat kehittyvät kuivien niittyjen ja nummien sekoituksiksi. Työt ovat osa RannikkoLIFE -hanketta (metsa.fi/rannikkolife).

 

Lisätietoja

""