Luontoon.fi uutiset

Ruskaretkikausi alkaa Lapissa: yhä useampi nauttii luonnosta pyörällä, iäkkäiden kävijöiden lisäksi ruska houkuttaa nyt myös nuorempia

Pitkään Lapin ruska on kiinnostanut erityisesti iäkkäämpiä retkeilijöitä, mutta viime vuosina maastossa liikkuu enenevissä määrin myös nuoria.  Myös pyöräilymatkailun suosio jatkaa kasvua. 

Kolme maastopyöräilijää nousemassa tunturin rinnettä syksyisessä maastossa.

Syksy alkaa Lapin kansallispuistoissa odottavissa ja innostuneissa tunnelmissa. 

“Koronan jälkeisten huippuvuosien jälkeen on toisaalta haastavaa ennustaa tulevan sesongin suuntaa, mutta myönteistä on kuitenkin uusien matkailijaryhmien ruskaretkeily. Perinteisesti ruskamatkailua ovat harrastaneet iäkkäämmät naiset, mutta nyt kansallispuistoihin ovat löytäneet nuoremmatkin retkeilijät. Kansallispuistoissa myös liikutaan entistä useammin patikoinnin sijaan pyörällä”, asiakasneuvoja Mikko Huotari Pallas-Yllästunturin kansallispuistosta kertoo. 

Kansallispuistoihin mahtuvat niin patikoijat kuin pyöräilijät - Metsähallitus järjestää tutustumistilaisuuksia pyöräilyyn

Kun liikkumistavat kansallispuistoissa muuttuvat, retkeilijöiden pitää sopeutua siihen, että kaikki eivät liiku pelkästään jalkaisin. 

“Kansallispuistoissa riittää tilaa. Alueella on kuitenkin mahdollista liikkua sopuisasti ja erilaiset liikkumistavat ovat hyvin sovitettavissa yhteen, kunhan tutustutaan ennen lähtöä ohjeisiin ja muistutellaan etiketti mieleen", Huotari sanoo. 

Metsähallitus haluaakin kannustaa matalalla kynnyksellä iäkkäämpiä ja perinteisesti jalkaisin liikkuvia retkeilijöitä kokeilemaan maastossa liikkumista pyörällä. Sähköavusteisilla pyörillä tutuista kansallispuistoista voi löytyä aivan uusia puolia. 
Pallas-Yllästunturin kansallispuisto järjestää syyskuun aikana maastopyöräilyn tutustumispäiviä, joissa pääsee matalalla kynnyksellä kokeilemaan pyöräilyä kansallispuiston alueella. Tapahtumissa on paikalla Metsähallituksen edustajia keskustelemassa ruskavieraiden kanssa muun muassa pyöräilystä, yhteiskäyttöreiteistä ja maastopyöräilyetiketistä. Tapahtumavieraat pääsevät kokeilemaan sähköpyöräilyä.  

Metsähallituksen lisäksi paikalla on Visit Ylläksen edustaja sekä Ylläs Ympärivuotiseksi -hankkeen projektipäällikkö. 

Retkeilijä voi kohdata maastossa retkietiketistä muistuttelevan Metsähallituksen asiakasneuvojan 

Koska ruskaretkeilijöiden joukossa on paljon uutta väkeä, Metsähallitus haluaa pitää retkietikettiohjeet retkeilijöiden mielessä. Asiakasneuvojat jalkautuvatkin tänä syksynä retkeilijöiden pariin ja ohjaavat niin kansallispuistoissa kuin luonnonpuistoissa liikkujia retkeilemään toisia ihmisiä ja luontoa kunnioittaen. 

Metsähallitus järjestää Levin keskustassa retkietiketti-loungen, jossa on mahdollisuus keskustella kansallispuiston mahdollisuuksista, reiteistä, ohjeista ja säännöistä retkietikettiteemalla. Paikalla on Metsähallituksen retkietiketti-lähettiläät. Kävijät voivat samalla testata omaa retkeilytietouttaan Retkietiketti-pelin avulla. Loungeen saapuu myös paikallinen Campfire-barista tarjoilemaan herkullisia tuotteita. 

Retietiketin lisäksi halutaan korostaa Hetta-Pallaksen reitin muuttumista roskattomaksi reitiksi ensi vuodesta alkaen. Retkeilijöille tämä muutos näkyy roska-astioiden poistumisena reitin varrelta. 

Lisätietoja

 • Tapahtuma: Kansallispuisto Levin vieraana - Rentoa keskustelua retkietiketti -loungessa 
  • Ajankohta: Ke 14.9.2022 & Ke 21.9.2022 klo 11:00-15:00 
  • Paikka: Levi, Levin tori
 • Tapahtuma: Tutustumispäivä pyöräilyyn kansallispuiston yhteiskäyttöreiteillä 
  • Ajankohta: Pe 16.9.2022 & Pe 23.9.2022 klo 11:00-15:00 
  • Paikka: Ylläs, Kesänkijärven laavu
 • Pallas-Yllästunturin kansallispuisto
 • Retkietiketti

Metsähallitus on valtion liikelaitos, jonka hoidossa on kolmasosa Suomen maa- ja vesialueita. Metsähallituksen tarkoitus on luonnon arvon ja yhteisen varallisuuden vastuullinen kehittäminen yli sukupolvien. 1200 metsähallituslaista eri puolilla Suomea vastaavat alueiden kestävästä käytöstä, hoidosta ja suojelusta - erilaiset tarpeet ja odotukset yhteensovittaen. 
Metsähallituksen Luontopalvelut tarjoaa kestävän tavan nauttia Suomen kauneimmasta luonnosta. Suojelemme arvokkainta luontoa ja vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä monet merkittävät historiakohteet.