Uutiset

Takaisin

Ruisleivän leivontapäivä Korteniemen perinnetilalla Liesjärven kansallispuistossa 18.5.2019

14.5.2019

Korteniemen perinnetilan tuvassa leivotaan ruisreikäleipää lauantaina 18.5.2019 kello 11-17. Leivontapäivää varten taikinaa tehdään kymmeniä kiloja ja kaikki vierailijat saavat laittaa kätensä taikinaan ja leipoa oman leipänsä. Leivistä tarjotaan maistiaiset, mutta suurin osa leivistä ripustetaan leipävartaille kuivumaan. Leivontapäivänä tupa on täynnä leipälautoja ja tuoreen leivän tuoksua. Salin puolella on ruokaa ja kahvia myytävänä. Korteniemeen ja leivontapäivään on vapaa pääsy.

Ruisleipiä Korteniemessä. Kuva: Outileena Uotila.Ruis on tilan omaa, perinteisin menetelmin viljeltyä Aunus-ruista. Tänä keväänä tilan ruis sai virallisen aseman, kun Ruokavirasto teki päätöksen alkuperäiskasvilajikkeen ylläpidosta Korteniemessä. ”Syksyllä kylvetty rukiin oras on lähtenyt hyvin kasvuun. Tilan vanha ruis eroaa huomattavasti nykyisistä lajikkeista. Talven jälkeen orasmaa näyttää kutakuinkin mustalta, kun nykyrukiit vihertävät, mutta kesän mittaan viljat tuleentuvat aika lailla samaan tahtiin”, tilan emäntä Outileena Uotila tuumailee.

Satavuotiaan Suomen kansallisruoaksi valittiin ruisleipä. Finalistien joukossa olivat myös karjalanpiirakat ja mämmi, molemmat ruokia, joissa ruis on tärkeässä osassa. Ruisleivän erikoisuus on paitsi ruis myös leivän juuri. Taikinajuuri voi olla vaikka sata vuotta vanha. Juuresta jokainen leipä saa oman ominaisen makunsa.

Tiinu. Kuva: Outileena Uotila.”Ruisleivän leipominen on aika helppoa, mutta hätäisen ihmisen hommaa se ei ole. Raaka-aineita ei ole kuin kolme tai neljä eli ruisjauho, vesi ja suola, Hämeessä usein myös kumina. Juuri on vanhaa taikinaa, joka ennen jätettiin puiseen tiinuun kuivumaan, nykyisin moni pakastaa taikinajuuren. Muutama päivä ennen leipomista on hyvä aloittaa tiinun liotus, ettei se vuoda. Samoin leivinuunin lämmitys voidaan aloittaa varovasti päivää paria aiemmin. Jos valmistaa taikinan teräs- tai muoviämpäriin riittää, että aloittaa työn päivää ennen leipomista. Hyvä juuri hapattaa taikinan vuorokaudessa”, Outileena Uotila kertoo.

Nykyisin Metsähallitus ylläpitää Korteniemen perinnetilaa 1910-luvun maalaistalon tyyliin: peltoja viljellään, ja nyt toukokuussa laitumella on jo viisi lammasta, kanalassa neljä kanaa ja kukko. Kesän mittaan tulee lisää karjaa ja tilalla on monia muitakin tapahtumia ja talkoopäiviä. Leivontapäivää seuraavia tapahtumia ovat perinnepäivä 8.6. ja Korteniemen juhannus 22.-23.6. Tammelan seurakunnan juhannusjumalanpalvelus on 23.6.

Lisätietoja: