Luontoon.fi uutiset

Rokuan kansallispuistossa eletään uuden alkua - myös Oulujärven rannoilla ollut vilkas retkeilykesä

Rokuan kansallispuistossa on meneillään muutosten aika. Viime vuoden puolella kansallispuiston pinta-ala kasvoi merkittävästi. Tänä vuonna kansallispuistossa on käynnistetty merkittävä retkeilypalvelujen kehittämistyö. Metsähallituksen monenlaisille maastotöille on riittänyt todistajia, sillä kansallispuistossa on vieraillut alkuvuoden aikana lähes 35 000 kävijää. Myös Rokuan naapurissa, Oulujärven retkeilyalueella, on ollut vilkas kesä.

Retkeilijä harjumetsässä syksyllä.

Rokuan kansallispuiston käyntimäärät ovat nousseet selvästi verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan. Tammi-heinäkuun aikana kansallispuistossa on vierailtu lähes 35 000 kertaa. Kasvua alkuvuoden 2020 lukuihin on yli 200 prosenttia (11 000 -> 35 000). Näin raju käyntimäärien kasvu selittyy pitkälti puiston laajentumisella, mutta Rokua on kiinnostanut tänä kesänä myös uusia retkeilijöitä.

Retkeilijöitä polulla.Kansallispuiston kauniiden maisemien lisäksi kävijöille on tarjolla kohentuvia retkeilypuitteita. Kesän aikana Rokualla on tehty vilkkaasti rakennustöitä: kansallispuiston reitistöä selkeytetään ja kehitetään, maasto-opastusta parannetaan ja taukopaikkoja kunnostetaan.

Kansallispuiston laajennusosaan rakennetaan muun muassa uutta Syvyydenkierros-reittiä, joka avautuu ensi kesän retkeilysesonkiin. Samalla Rokuansydän-reitti poistuu käytöstä ja muita reittejä linjataan osin uusiksi. Maastopyöräilijöille on kesän aikana rakennettu uusia reittiyhteyksiä. Kansallispuiston reittien viitoituksia on uusittu ja polkuja kestävöity. 

Syksyn mittaan valmistuu uusi taukopaikka Lianjärven ja Syväjärven väliselle kannakselle. Paikalla on aiemmin sijainnut suosittu tanssilava. 

Puiston pinta-ala kasvoi viime vuonna 1 000 hehtaarista 1 500 hehtaariin. Laajennusosan myötä kansallispuisto sijaitsee nyt Utajärven ja Vaalan kuntien lisäksi myös Muhoksen kunnan alueella. Laajentuneen puiston uusia rajalinjoja merkitään parhaillaan maaston.  

Oulujärvellä retkeilyalueella myös vilkas kesä 

Helteinen kesä houkutteli ihmiset veden äärelle. Rokuan naapurissa, Oulujärven retkeilyalueella alkuvuoden käyntimäärät kasvoivat muutamalla tuhannella viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Retkeilyalueelle on tehty tammi-heinäkuun aikana 39 000 käyntiä. Kasvua kahdenvuoden takaiseen tulee yli 30 prosenttia.

Retkeilijöitä kävelemässä järven rannalla.

Metsähallituksen Luontopalvelut on jatkanut viime vuonna aloitettua retkeilyalueen palvelurakenteiden kunnostamista. Esimerkiksi Honkisessa kota on saanut tänä kesänä uuden katon ja tulisijan. Kunnostuksia on tehty myös Säipässä ja samoin Manamansalon puolella, jossa on muun muassa uusittu puuliiterien kattoja. 

- Metsähallituksen Luontopalveluille myönnetyn lisärahoituksen turvin olemme voineet tehdä poikkeuksellisen paljon kunnostustöitä retkeilykohteilla. Nyt kun suomalaisten täysin uudenlainen innostus luontoiluun näyttää tulleen jäädäkseen, onkin tärkeää, että luontokohteiden hoidon resurssit seuraavat mukana, kommentoi kenttäpäällikkö Hannele Kytö.  

Lisätietoja