Luontoon.fi uutiset

Rokualle lisää mahdollisuuksia talviretkeilyyn – tulossa uusi talvireitti, yöpyä voi hiljattain avatussa vuokratuvassa

Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevan Rokuan kansallispuiston talviaikainen retkeily on tulevana talvena aiempia vuosia helpompaa. Metsähallituksen Luontopalvelut ja alueen kunnat panostavat yhdessä kansallispuiston talviaikaiseen saavutettavuuteen uudella talvireitillä ja  parkkipaikkojen aurauksella. Metsähallitus myös avasi vastikään kansallispuistoon uuden vuokratuvan retkeilijöiden käyttöön. 

Kaksi lumikenkäilijää metsän reunustamalla avaralla hangella.

Tulevana talvena Rokualla pääsee retkeilemään Rokuan talvireitillä, joka kulkee nauhareittinä Pookivaaran ja Pitkäjärven pysäköintialueiden välillä. Reitti soveltuu etenkin lumikenkäilyyn, mutta myös hiihtoon. Reitin pituus pysäköintialueelta toiselle on noin 3,5 kilometriä. 

”Kokeilimme lyhyempää talvireittiä viime talvena, ja se tuntui olevan retkeilijöiden suosiossa, joten tänä vuonna reittiä pidennettiin. Reitin varrella voi ihailla Rokuan kansallispuiston vanhimpien osien kaunista ja lumen alla hiljaista metsää. Rokualla on jo ennestään hyvä latuverkosto, ja talvireitti täydentää alueen talviretkeilymahdollisuuksia”, kertoo luontovalvoja Pekka Hautala Metsähallituksen Luontopalveluista. 

Rokuan talvireitillä molemmilta pysäköintialueilta on lähimmille taukopaikoille alle kilometrin matka. Eniten reitin annista saa irti, mikäli tutustuu sekä Pookivaaran että Pitkäjärven maisemiin, aloittaapa retkensä kummasta päästä tahansa. Reitti on vaativuudeltaan helppo ja sen vaativimmat osuudet ovat molemmista suunnista kuljettuna nousut Pookivaaraan. Reitin pohja ajetaan moottorikelkalla, joten lumisateenkin jälkeen reitti on kuljettavissa, vaikka sitä ei heti oltaisikaan uudestaan ajamassa. Reitti on merkitty maastoon oransseilla aurauskepeillä.  

Reitille voi lähteä Pookivaaran pysäköintialueelta ja hiihtolomaviikoilta lähtien myös Pitkäjärven pysäköintialueelta. Pookivaaran pysäköintialueen aurauksesta huolehtii Metsähallitus, Pitkäjärven aurauksesta Vaalan kunta. Auraamista jatketaan kelirikkoaikaan saakka. Lumien sulaessa pysäköintialueille vievien teiden käyttöä ei suositella ennen maaston kuivumista. 

Talvireitin ylläpito aloitetaan, kun lunta on riittävästi. Reitin avaamisesta tiedotetaan Rokuan kansallispuiston Facebook-sivulla ja osoitteessa luontoon.fi/rokua. Retkeilijöiden kannattaa huomioida, ettei aurausta ja talvireitin avaamista välttämättä tehdä päivittäin. 

Vanha pirtti metsän keskellä.
Tänä syksynä kansallispuistoon avattiin myös uusi vuokratupa Pookin pirtti, joka sijaitsee kansallispuiston korkeimmalla kohdalla, Pookivaaralla. Tupa on varsin tilava, 6-8 henkilöä majoittava entinen suojeluskunnan hiihtomaja. Kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennus on kunnostettu ja saatettu yleisön käyttöön sen jälkeen, kun se siirtyi Metsähallituksen omistukseen. Tuvan voi varata Eräluvat-verkkokaupasta, yhden vuokravuorokauden hinta on 75 euroa. 

Pookivaaralla on jo entuudestaan ollut autiotupa sekä päivätupa, jotka ovat kaikkien retkeilijöiden lyhytaikaisessa käytössä ilman maksua.  

Lisätietoja