Uutiset

Rokualla ei tarvitse retkeillä ruuhkassa tänäkään kesänä

Kaikkien aikojen kotimaanmatkailun kesä on näkynyt myös Rokuan kansallispuistossa. Varsinaista ruuhkaa ei poluilla ole ollut, mutta taukopaikkojen huoltoväliä on jouduttu tihentämään. Metsän herkut houkuttelevat paikalle varmasti jälleen uusia kävijöitä: mustikkaa on nyt paikoin runsaasti ja tatteja puskee maasta tiheään.

Useita ihmisiä on uimassa kauniina kesäpäivänä luonnonrannassa. Metsän siimeksessä on telttoja.

Rokua on kuin kesämorsian - jotain uutta, jotain vanhaa ja suppalammen sinistä. Uutta puistossa tänä kesänä on ollut laajemmat telttailumahdollisuudet. Aiemmin kansallispuistossa telttailu oli sallittua vain Pitkäjärven taukopaikalla. Nyt telttailla saa jokaisella virallisella taukopaikalla.

- Toivomme, että useampien mahdollisuuksien myötä retkeilijät pääsevät entistä paremmin nauttimaan rauhasta sekä hiljaisuudesta ja että maaston kuluminen Pitkäjärvellä vähenee. Koska Rokuan kansallispuiston luonto ja maaperä ovat erityislaatuisen herkkiä, teltan saa pystyttää vain valmiiksi kuluneille kohdille taukopaikan viereen, opastaa asiakasneuvoja Heli Suurkuukka Metsähallituksen Luontopalveluista.

Kansallispuiston viereiselle suojelualueelle, Saarisen taukopaikan läheisyyteen valmistuu piakkoin uusi ulkohuussi sekä pöytäryhmä. Myös kansallispuiston laajenemisen suunnittelu on vauhdissa. Tämän vuoden puolella valmistuvat uudet reittisuunnitelmat ja puiston laajentumisosan avajaisia päästään viettämään ensi vuonna.

Retkietiketti haltuun

Metsähallituksen Luotopalvelujen asiakaspalveluväki on jalkautunut tänä kesänä Rokuan maastoon useana päivänä. Hyväntuulisten retkeilijöiden kanssa käytyjen keskustelujen lisäksi plakkariin on jäänyt positiivisia havaintoja; pääosin Rokualla retkeillään hyvin siististi.

Pientä muistutettavaa retkietiketin noudattamisesta kuitenkin löytyy. Kun tulistelupaikat avattiin alkukesästä koronasulkujen jälkeen, puuvarastot hupenivat nopeaa tahtia metsäpalovaroituksista huolimatta. Rokuan kaltaisella erityisen syttymisherkällä alueella tulenteko on ehdottoman kiellettyä metsäpalovaroituksen aikaan kaikkialla, myös hormillisissa tulisijoissa.

Myös maastopyöräilyviestintää on lisätty, jotta pyöräilijät tunnistaisivat pyöräilyyn sallitut reitit. Muutamiin risteyksiin on lisätty kylttejä muistutukseksi pyöräilijöille, että kansallispuistossa saa ajaa vain pyöräilyyn sallituilla reiteillä, ei kaikilla poluilla.

Lisätietoja