Luontoon.fi uutiset

Riihisaari – Savonlinnan museo on Vuoden museo 2023

Savonlinnan kaupungin tiedote

Suomen museoliiton ja Kansainvälisen museoneuvosto ICOM:n Suomen komitean järjestämän Vuoden museo 2023 -kilpailun voittajaksi on valittu Riihisaari – Savonlinnan museo. Tunnustuspalkinto jaettiin tänä vuonna yhdeksättä kertaa. Palkintoperusteissa nostettiin esille museon tekemää kehittämistyötä, verkostoja ja vaikuttavuutta.

Ilmasta kuvattu saari, jossa on tiilinen rakennus. Saaressa on laituri, jossa on ankkuroituna isoja aluksia.

Valtakunnallisten Museopäivien yhteydessä Helsingissä on tällä viikolla juhlistettu 100-vuotiasta Suomen museoliittoa. Museopäivät huipentuivat eilen Museogaalaan, jossa illan päätteeksi palkittiin Vuoden museo 2023. Voiton vei tänä vuonna Riihisaari – Savonlinnan museo. Olavinlinnan kansallismaisemassa, Savonlinnan Riihisaaressa sijaitseva museo on näyttelyineen ja tapahtumineen monipuolinen käyntikohde, jonka keskeisiä kärkiteemoja ovat Saimaan sisävesiliikenne ja saaristolaiskulttuuri.

- Tämä on mahtava asia paitsi meidän museollemme myös Savonlinnan kaupungille, koko seudullemme ja Itä-Suomelle! Toimintamme teki suuren vaikutuksen palkintolautakuntaan ja tekemämme työ on näin saanut valtakunnan tasollakin tunnustusta. Palkintolautakunta kiitti myös museon henkilökuntaa, joka tekee työtään positiivisella asenteella, omistautuneesti ja ammattitaitoisesti, iloitsee museonjohtaja Nikke Kaartinen. Tunnustuksen myöntämisen jälkeen Savonlinnan museo on saanut valtavan ryöpyn onnitteluja, kannustusta ja tukea. -Tämä on Riihisaaren ystävien ja kaupunkimme yhteinen voitto, ja tätä myötä saamme Riihisaarelle paljon uutta näkyvyyttä ja uusia kävijöitä. Tämän myötä Riihisaaren tarinassa kääntyy uusi lehti.

Riihisaari – Savonlinnan museo ja Savonlinnan kaupunki tulevat juhlistamaan nimitystä monin tavoin pitkin kuluvaa vuotta, ensimmäisen kerran Savonlinnan kesän avauksen yhteydessä 9.–11.6.

Vuoden museoksi valitaan vaikuttava ja esimerkillinen museo 

Vuoden museo -tunnustuspalkinto myönnetään museolle, joka on edistänyt merkittävällä tavalla museoalan yhteiskunnallista näkyvyyttä ja vaikuttavuutta omalla toiminta-alueellaan. Se voi olla myös tunnustus kokoelmiin, näyttelyihin tai museopedagogiaan liittyvistä saavutuksista tai muusta innovatiivisesta toiminnasta.

Vuoden museo -tittelin ovat aiemmin voittaneet Poliisimuseo, Suomen maatalousmuseo Sarka, Satakunnan Museo, EMMA – Espoon modernin taiteen museo, Helsingin kaupunginmuseo, Ahvenanmaan merenkulkumuseo, Serlachius-museo Gösta ja Forssan museo.

Lisätietoja

Riihisaaressa toimivat Savonlinnan museo, Metsähallituksen Saimaan luontokeskus sekä Savonlinnan seudun matkailu- ja retkeilyneuvonta. Kohde on myös arvokkaiden vanhojen museohöyrylaivojen kotisatama. Riihisaari sijaitsee Olavinlinnan kansallismaisemassa, Savonlinnan keskustassa.

Avoinna päivittäin klo 10–17, heinä–elokuussa klo 10–18. Asiakaspalvelu, puh. 044 417 4466.
Riihisaari, 57130 Savonlinna. www.riihisaari.fi