Luontoon.fi uutiset

Retkiratsia ohjaa kesäretkeilijöitä pääkaupunkiseudun kansallispuistossa lauantaina 6.8.2022

Metsähallitus järjestää yhdessä poliisin kanssa Retkiratsia-valvontatempauksen Nuuksion ja Sipoonkorven kansallispuistoissa sekä Meikon luonnonsuojelualueella lauantaina 6.8.2022. Esimerkiksi Nuuksiossa Länsi-Uudenmaan poliisin eräyhteyshenkilöistä ja Metsähallituksen erätarkastajasta koostuva partio kulkee maastopyörillä suosituilla reiteillä ja muistuttaa hyvistä retkeilytavoista.

Poliisi kiikaroi vastarannalle.

"Retkeilykesä on sujunut pääkaupunkiseudulla pääsääntöisesti hyvin, ja suurin osa retkeilijöistä on toiminut mallikkaasti. Nyt on kuitenkin ilmennyt laitonta maaston vahingoittamista ja avotulen tekoa väärille paikoille”, kertoo erätarkastaja Tommi Suonpää Metsähallituksesta. 

Länsi-Uudenmaan poliisin havainnot tukevat erätarkastajan kokemuksia.

”Meillä on ollut kesän aikana yksittäisiä poliisitehtäviä Nuuksiossa. Ne ovat koskeneet esimerkiksi meteliä ja laittomia nuotioita”, vahvistaa ylikomisario Aapo Isoaho.

Laitonta nuotiota tarkastamassa.

Retkiratsia-valvontatempauksia on järjestetty jo useana vuotena. Sen aikana erätarkastajat ja eräpoliisit opastavat ja keskustelevat retkeilijöiden kanssa sekä puuttuvat mahdollisiin laittomuuksiin Asiakkailta on tullut hyvää palautetta ja valvontaa toivotaan kansallispuistoon säännöllisesti. Opastamista on Retkietikettiin eli esimerkiksi tulentekoon, metelöintiin, leiriytymiseen ja luonnon kunnioittamiseen liittyvissä asioissa.

Yhteistyö poliisin ja Metsähallituksen kanssa on luontevaa, sillä poliisin eräyhdyshenkilöt suorittavat erävalvontaa (metsästys- ja kalastusvalvontaa) yhdessä Metsähallituksen erätarkastajan ja Rajavartiolaitoksen kanssa.

Rikosilmoituksiin häiriöt ulkoilualueilla johtavat vain harvoin. Sakko voidaan määrätä luonnolle tai muille retkeilijöille haitallisesta toiminnasta, esimerkiksi maaston tai puun vahingoittamisesta, roskaamisesta tai laittomasta tulipaikasta.

Kaksi poliisia kohdanneet retkeilijän nuotiolla.

Lisätietoja