Luontoon.fi uutiset

Retkeilijä: tule testaamaan uusittuja retkeilyreittejä syyslomalla Lappiin

Metsähallituksen Luontopalvelut kannustaa syyslomalla Lapissa liikkuvia retkeilijöitä vierailemaan uusituilla poluilla ja reiteillä. Reittien lisäksi Luontopalvelujen hoitamissa kansallispuistoissa, luonnonpuistoissa ja retkeilyalueilla on tänä vuonna uusittu retkeilyrakenteita ja panostettu esteettömyyteen.

Luontopalvelut on saanut erillisrahoitusta retkeilyrakenteiden kunnostamiseen vuodesta 2019 alkaen. Nyt retkeilijät pääsevät nauttimaan tuloksista.

"Tavoitteenamme on ollut, että Lapin hienosta luonnosta pääsevät nauttimaan erilaiset retkeilijät. Siksi olemme panostaneet myös helppokulkuisiin ja esteettömiin reitteihin. Näin luonto on saavutettavissa esimerkiksi lastenrattailla tai rollaattorilla", Peräpohjolan puistonjohtaja Hely Juntunen sanoo. 

Tule testaamaan uusia esteettömiä reittejä Sallan kansallispuistoon, Napapiirin retkeilyalueelle tai Martimoaavalle

Lumettoman ajan ulkoilulle löytyy runsaasti uusittuja esteettömiä rakenteita ympäri Lappia. Syyslomalla kannattaakin suunnata Kolmiloukkosen kierrokselle Sallan kansallispuistoon, jossa on nähtävissä mm. jääkauden merkkejä. Reitiltä löytyy kaksi taukopaikka ja ensimmäiselle laavulle vie melko helppokulkuinen sorastettu reitti. Reitin kokonaispituus on noin neljä kilometriä.

Kaksi retkeilijää istuu laavulla evästauolla.

Napapiirin retkeilyalueelle Könkäänsaareen puolestaan valmistui täysin uudet esteettömät käymälät. Könkäänsaaren reitti on vaativa esteetön reitti, jonka varrella pääsee nauttimaan kasvi- ja eläinlajien kirjosta sekä Vaattunkikönkään pauhuista. 

Martimoaavalla pääse kulkemaan uusittua esteetöntä, vaakapitkostettua reittiä pitkin. Hangassalmenahon pysäköintialueen ja Järviaavan välinen reitti on noin kilometrin pituinen. Hangassalmenahon laavulla on hyvä pitää evästaukoa ja nauttia alueen upeasta suomaisemasta.

Ylläksellä tehty huomattavia investointeja, julkista liikennettä luontokeskukseen helpotettu

Metsähallituksen Luontopalvelut on tehnyt rahallisesti suurimmat investoinnit Ylläksen luontokeskus Kellokkaaseen, jossa on sekä uusittu reittejä että piha-aluetta. Samalla myös Ylläksen luontokeskus Kellokkaassa siirryttiin käyttämään maalämpöä.

Suomen suosituimman kansallispuiston alueella sijaitseva luontokeskus Kellokas sai juuri ennen syyslomasesonkia mittavan piha-alueiden uudistuksen valmiiksi. Yhdessä maalämpöremontin kanssa investointi oli noin 2,3 miljoonaa euroa. Piha-alueella laajennettiin parkkialuetta asiakaslähtöisestä näkökulmasta.

"Lähtötilanne uudistukselle oli se, että Kellokkaan parkkipaikka oli aina täynnä. Ruuhkien takia mm. Ski Bussilla ei päässyt luontokeskukselle asti. Uudistuksessa teimme linja-autoille oman kaistan. Nyt luontokeskus ja luontokeskukselta lähtevät reitit ovat helpommin saavutettavissa julkisella liikenteellä", toteaa Tunturi-Lapin asiakaspalvelupäällikkö Timo Karinen.

Lisäksi Kellokas toimii entistä selkeämmin Ylläksen alueen luontoretkien lähtöpisteenä.

"On tärkeää, että aloittelevat retkeilijät löytävät luontokeskuksen tarjoamien palveluiden äärelle, saavat neuvontaa ja ohjeistusta", Karinen kommentoi.

Sallan kansallispuistossa uusittu reitti ja Kevon luonnonpuistossa uusi autiotupa

Kesällä avattuun Sallan kansallispuistoon on saatu valmiiksi uusittu reitti ja Kevon luonnonpuistosta on täysin uusi autiotupa.

Sallassa saatiin hiljattain valmiiksi Taivaan tavoittelijan taival. Iso Pyhätunturiin vievällä reitillä pääsee kulkemaan uusittuja portaita pitkin. Portaisiin on tehty myös koirille omat puiset astinlaudat. Lisäksi upeaa tunturimaisemaa pääsee ihailemaan uudelta maisematasanteelta. Samalla kansallispuistoon on valmistunut uusia käymälöitä ja liitereitä.

Kevon luonnonpuistossa pääsee yöpymään Guivin autiotuvassa, joka on tehty vaaleasta puusta. Tunturireitille on kaikkiaan rakennettu neljä uutta käymälää ja liiteriä. Rakennustöiden loputtua Guivin reittiä voi taas kulkea rengasreittinä.

Faktalaatikko

Lapin alueella uusittuja tai talvikauteen mennessä uusittavia retkeilyrakenteita sekä reittejä:

  • Sallan kansallispuisto: Kylmäheteen päivätupa ja käymälä, Tunturilammen ja Kaunisharjun taukopaikat valmistuvat talvikauteen mennessä.
  • Martimoaapa: Parhaillaan rakenteilla on taukopaikka Hangassalmenahon ja Järviaavan väliselle reitille.
  • Pyhä-Luoston kansallispuisto: Isokurun portaat ja Tunturiaavan reittikorjaukset on saatu valmiiksi. Talvikaudeksi valmistuu Ukko-Luoston maisematupa. Lisätietoja maisematuvasta.
  • Käsivarren erämaa-alue: Vuomakasjoelle valmistunut uusittu metallirakenteinen silta. Kalottireitin varrella oleva Saarijärven autio- ja varaustuvan rakennustyöt saadaan myös tämän vuoden puolella valmiiksi. Iiton suoluontopolku on kunnostettu. Lisätietoja valmistuneesta sillasta.
  • Pallas-Yllästunturin kansallispuisto: Kesäretkeilyreitti Ylläsjärvi-Kesänkijärvi valmistui syyskuussa. Lisätietoa reitistä.
  • Savukoski: Savukosken kunnan alueen moottorikelkkaurien sillat (18 kpl) ja opasteet valmistuvat loppuvuonna 2022.
  • Pohjois-Lapin kulttuuriperintökohteet: Sallivaaran hirsityöt ja alapohjien korjaus sekä ikkunoiden kunnostus. Raja-Joosepin Joosepin kämpän ja saunan korjaus.
  • Inarin retkeilyalue: Pielpajärvellä on saatu kestävöitettyä polkuja ja uusittua retkeilyrakenteita.