Uutiset

Takaisin

Reppuretki.fi ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoululaiset haastavat roskien keruuseen

7.9.2018

Tölkkejä, muovia, foliota, tumppeja. Retkeilijät ovat pääosin siistiä porukkaa, mutta muutamakin sottapytty saa luonnossa pahaa aikaan. Reppuretki.fi-sivusto ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun vaeltajat haastavat keräämään luonnosta roskia ja toimivat itse esimerkkinä syysvaelluksellaan Muotkatunturissa. Ota haaste vastaan!

 
Syyskuun 15. päivä vietetään kansainvälistä siivouspäivää, mutta hyvää luonnon puolesta voi tehdä vaikka joka päivä. Roskien dumppaaminen luontoon on ongelma monessa maassa. Luontoa pilaavia roskia löytyy myös Suomesta. Niitä heitetään tienvarsille ja jopa luonnosta nauttimaan lähtevät retkeilijät saattavat jättää niitä jälkeensä. Siinäpä sitten jää luontonautinto toisille retkeilijöille vähäksi.
 
Reppuretki.fi-sivusto ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun vaeltajat haastavat kaikki luonnossa liikkujat keräämään luontoon kuulumattomia roskia ja esineitä. 
Muotkalla vaeltamassa. Kuva: Olli Järvenkylä
 
"Kansallispuistojen ja muiden luontokohteiden jätehuoltoon uppoaa euro poikineen vuosittain. Sitä suurempi summa on, mitä huolettomammin roskia jäteään luontoon, ja se on pois muusta retkeilijöiden ja luonnon hyväksi tehtävästä työstä. On tosi hienoa, että on luonnon ystäviä, jotka omalla esimerkillään kannustavat muitakin toimimaan oikein", kiittää puistonjohtaja Pirjo Seurujärvi Metsähallituksesta opiskelijoita.
 
Nelisenkymmentä opiskelijaa Suomesta, Saksasta ja Itävallasta vaeltavat viikon Muotkatunturin erämaa-alueella. Erätaitojen opettelun ohessa opiskelijat keräävät retkeilijöiden, kalastajien ja metsästäjien jättämiä roskia. Nuotiopaikoilta löytyy esimerkiksi ruostuneita säilyketölkkejä, foliota ja muovia. Opiskelijat tuovat keräämänsä roskat tien varteen, josta Metsähallituksen Luontopalvelut noutaa ne jätehuoltoon vietäviksi.
 
"Olemme opiskelijoidemme kanssa vaeltaneet Muotkan erämaassa vuosikymmenien ajan. Haluamme jatkossakin päästä nauttimaan puhtaasta luonnosta. Siksi kannustammekin muutkin retkeilijät osallistumaan siivoustalkoisiin retkeilyalueilla ja kansallispuistoissa", kertoo lehtori Tommi Pantzar Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta. 
 
Siivotaan Suomi yhdessä. World Cleanup Day kokoaa ihmiset ympäri maailman toimimaan puhtaamman ympäristön puolesta.  Ympäristöä siivotaan samanaikaisesti 150 maassa.
 

Lisätietoa