Luontoon.fi uutiset

Repoveden Retkiratsia muistuttaa retkeilyn hyvistä tavoista syyslomalauantaina

Repoveden kansallispuistossa järjestetään syysloman kunniaksi Retkiratsia lauantaina 16.10.2021. Metsähallituksen ja Poliisin edustajista koostuva ryhmä kiertää Repoveden kansallispuiston alueella, tapaa retkeilijöitä ja opastaa Retkietiketissä. 

Kolme retkeilijää istuu laavun reunalla tulentekopaikan äärellä.

”Suurin osa Repoveden kansallispuiston kävijöistä on ja on aina ollut vastuullisia retkeilijöitä. He tuntevat Retkietiketin, toimivat sen mukaan ja näyttävät hyvää esimerkkiä myös muille”, toteaa suunnittelija Heidi Kilpeläinen Metsähallituksesta.

Kuluva vuosi on osoittanut, että kansallispuistojen suosio on vakiintumassa uudelle, aiempaa korkeammalle tasolle. Moni on löytänyt luonnosta uuden harrastuksen, lisäksi kansallispuistossa on nähty uudentyyppisiä kävijäryhmiä. Metsähallitus on lisännyt retkeilyn vastuullisuuteen liittyvää viestintää, ja erilaiset valvontatempaukset ovat osa sitä. ”Ilahduttavaa on, että tänä vuonna erilaisia lieveilmiöitä, kuten laittomia tulentekopaikkoja, ilkivaltaa tai häiritsevää käyttäytymistä on ollut suhteessa kävijämääräänkin vähemmän kuin edellisenä vuonna”, Kilpeläinen jatkaa.

Vastuullisuutta myös ennen retkeä

Poliisi peräänkuuluttaa luonnossa liikkujien vastuullisuutta myös ennen varsinaista retkeä. Esimerkiksi Lapinsalmen pysäköintialue saattaa toisinaan ruuhkautua. ”Useimmat saapuvat kansallispuistoon autoillen. Sujuva ja turvallinen pysäköinti vaatii joustavuutta ja tarkkaavaisuutta luontokohteessa siinä missä parkkihallissakin”, muistuttaa ylikomisario Jukka Lankinen Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta. 

Retkiratsia järjestetään syyslomaviikon lauantaina keskellä päivää. Suosituimmat retkeilytunnit tavallisesti ovat puolen päivän molemmin puolin. Mikäli syksyinen sää on poutainen ja aurinko pilkahtelee pilvien lomasta, Repovedelle on odotettavissa vilkas retkeilypäivä.

Etualalla retkeilijä. Kuva tarkentunut syksyiseen kaukomaisemaan.

Lisätietoja

Metsähallitus on valtion liikelaitos, jonka hoidossa on kolmasosa Suomen maa- ja vesialueita. Metsähallituksen tarkoitus on luonnon arvon ja yhteisen varallisuuden vastuullinen kehittäminen yli sukupolvien. 1200 metsähallituslaista eri puolilla Suomea vastaavat alueiden kestävästä käytöstä, hoidosta ja suojelusta - erilaiset tarpeet ja odotukset yhteensovittaen.
Metsähallituksen Luontopalvelut tarjoaa kestävän tavan nauttia Suomen kauneimmasta luonnosta. Suojelemme arvokkainta luontoa ja vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä monet merkittävät historiakohteet.