Luontoon.fi uutiset

Repoveden kansallispuiston perjantai-illan retkiratsian tulos: rauhallinen retkeilyidylli

Repoveden kansallispuistossa järjestettiin heinäkuun viimeisenä perjantaina 29.7.2022 niin kutsuttu retkiratsia.  Metsähallituksen, Poliisin ja Puolustusvoimien edustajista koostuva joukko kävi läpi lähes kaikki kansallispuiston tulentekopaikat ja useita Pahkajärven ampuma-alueen varoalueelle kuuluvia kohteita. Puistossa yöpyi runsaasta vaeltajia ja retkeilijöitä, mutta illan aikana ei löytynyt mitään huomautettavaa. Tämä vastaa varsin hyvin Repoveden tämän vuoden retkeilysesongin yleiskuvaa. Kesä on ollut varsin vilkas, mutta kävijämäärään suhteutettuna viime vuosia rauhallisempi.

Kolme retkeilijää eväinee retkipöydän äärellä.

Retkiratsia-valvontatempauksia on järjestetty jo useana vuotena paitsi Repovedellä, myös muissa kansallispuistossa. Retkiratsiat on otettu hyvin vastaan, ja retkeilijät pitävät valvontaa tervetulleena. Nimestään huolimatta retkiratsioissa on kyse ennen kaikkea opastavasta valvonnasta. Mikäli väärinkäytöksiä tai huomautettavaa löytyy, ensisijainen keino on puiston sääntöjen ja retkietiketin mukaiseen toimintaan ohjeistaminen.

”Suurin osa retkeilijöistä on aina käyttäytynyt fiksusti. Yleisin aihe, josta kansallispuiston henkilökunta tai valvontaa tekevät joutuvat huomauttamaan, on nuotion teko metsäpalovaroituksen aikana sellaiseen tulisijaan, jossa se ei ole sallittua”, toteaa retkiratsiaan osallistunut Metsähallituksen suunnittelija Heidi Kilpeläinen. Retkiratsian keinovalikoimaan kuuluu myös rikesakon kirjoittaminen, mutta Repovedellä siihen ei ole tarvinnut toistaiseksi turvautua.

Ihminen on kyykistynyt rapsuttamaan hihnan päässä olevaa koiraa.

Repoveden kansallispuiston kesä on ollut tasaisen vilkas. Aivan huippuvuoden 2020 kävijälukemiin tuskin päästään, mutta monien muiden kansallispuistojen tapaan kävijämäärä vaikuttaa tasaantuneen uudelle, korkeammalle tasolle. Luonto-opas Ernesti Lente Metsähallituksesta on seurannut Repoveden arkea kesän retkeilysesongin ajan ja tehnyt opastavaa valvontaa osana muuta työtään. ”Kiitos kaikille retkeilijöille, kansallispuistossa on ollut kävijämäärään nähden erittäin siistiä ja rauhallista. Retkietiketti on hyvin hallussa”, Lente toteaa.

Lisätietoja

Metsähallitus on valtion liikelaitos, jonka hoidossa on kolmasosa Suomen maa- ja vesialueita. Metsähallituksen tarkoitus on luonnon arvon ja yhteisen varallisuuden vastuullinen kehittäminen yli sukupolvien. 1200 metsähallituslaista eri puolilla Suomea vastaavat alueiden kestävästä käytöstä, hoidosta ja suojelusta - erilaiset tarpeet ja odotukset yhteensovittaen.
Metsähallituksen Luontopalvelut tarjoaa kestävän tavan nauttia Suomen kauneimmasta luonnosta. Suojelemme arvokkainta luontoa ja vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä monet merkittävät historiakohteet.