Luontoon.fi uutiset

Repoveden kansallispuiston käyntimäärä on tasaantunut - viipymä ja kävijätyytyväisyys ovat kasvaneet

Repoveden kansallispuistossa vieraili vuonna 2022 137 000 kävijää. Määrä on 21 % pienempi kuin edellisenä vuonna. Tilanne on samankaltainen monissa muissakin kansallispuistoissa, joissa kävijämäärät ovat tulleet alaspäin pandemiavuosien lukemista. Repoveden kansallispuiston kävijätyytyväisyys on kuitenkin parantunut ja on valtakunnallisestikin verrattuna korkealla tasolla. 

Retkeilijä katsoo näköalaa, jossa syysmaisemassa vuorottelevat metsät ja vedet.

”Repoveden kansallispuiston kävijämäärissä on ollut viime vuosina suurta vaihtelua,” toteaa Metsähallituksen virkistyskäyttöpäällikkö Matti Hovi. Lapinsalmen sillan rikkoutuminen vuonna 2018 näkyy kävijämäärien notkahduksena, jota seurasi pian pandemiavuoden kävijäpiikki. ”Viime vuonna yhteiskunta jälleen avautui. Kilpailevien ajankäyttömuotojen lisääntyminen näkyy myös useimpien muiden kansallispuistojen kävijämäärissä”. Lisäksi yleinen hintojen nousu ja polttoaineiden kallistuminen vähentävät ihmisten halua ja mahdollisuuksia matkustaa.

Luonnossa viihdytään pidempään ja paremmin

”Repoveden kävijätilastoista ja kävijätutkimuksesta voi kuitenkin huomata, että vaikka kävijämäärät ovat laskeneet, viipymä on pysynyt ennallaan tai jopa kasvanut,” kertoo Matti Hovi. Vuoden 2022 kävijätutkimuksessa havaittiin, että yhä useampi kävijä yöpyy kansallispuistossa ja patikoi pidempiä matkoja. 26 kilometrin mittainen Kaakkurinkierros on tavoittanut suosiossa lyhyttä Ketunlenkkiä. Repoveden kansallispuisto on perinteisesti ollut paitsi paikallisten, myös ensikertalaisten ja harrastusta aloittelevien retkeilykohde, mutta entistä useampi palaa Repovedelle takaisin: vuoden 2022 kävijätutkimuksen mukaan 60 % on käynyt puistossa aiemminkin. Myös puiston kävijätyytyväisyys on hieman parantunut: 4,42 on kansallispuistojen valtakunnallisessa kävijätyytyväisyysvertailussa kärkikastia.

Rannalla retkeilijöitä odottamassa käsin vedettävää lossia saapuvaksi.

Hyvinvointi- ja talousvaikutusten kasvu vaatii panostuksia

Repoveden kansallispuistossa on viime vuosina kunnostettu reittejä ja muita retkeilyrakenteita sekä hankkeiden että lisämäärärahojen avulla. Viimeisimpänä on toteutettu Lapinsalmen pysäköintialueen kauan kaivattu laajennus. Lapinsalmen sisääntulon perusparannus valmistuu ensi kesäkaudelle. Kansallispuistojen ja muiden luonnonsuojelu- ja virkistysalueiden ylläpito on kuitenkin jatkuvaa työtä, muistuttaa virkistyskäyttöpäällikkö Matti Hovi Metsähallituksesta: ”Jotta kansallispuistojen yhteiskunnalliset vaikutukset kasvavat ja pysyvät hyvinä myös tulevaisuudessa, on tärkeää huolehtia, että toiminnallamme on riittävät ja jatkuvat resurssit. Kansallispuistojen reittien ja palvelurakenteiden kunnostamisella on paitsi vaikutuksia kansalaisten hyvinvointiin ja terveyteen, myös talouteen. Kansallispuistot ja niiden ylläpito tarjoavat liiketoimintamahdollisuuksia esimerkiksi urakoitsijoille ja luontomatkailuyrityksille.”

Repoveden kansallispuisto täyttää 20 vuotta

Repoveden kansallispuisto perustettiin 1.1.2003. Tänä vuonna vietetään siis puiston 20-vuotisjuhlaa. Luvassa on muun muassa opastettuja, kaikille avoimia luontoretkiä, kuten keväinen linturetki ja Luonnonkukkien päivän retki. Lisäksi Repoveden kansallispuiston yhteistyöyrittäjät järjestävät juhlavuoden kunniaksi erilaisia opastettuja teemaretkiä ja -tapahtumia. Juhlavuosi huipentuu Suomen luonnon päivän juhlaan Lapinsalmella ja Ketunlenkillä. 

Lisätietoja: