Luontoon.fi uutiset

Reittimerkintää tehdään Liesjärven kansallispuistossa yhteistyössä 

Metsähallitus ja Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymä tekevät yhteistyötä eri tavoilla. Luontoalan ammattitutkinnon monimuoto-opiskelijat olivat maanantaina 21.3.22 tutustumassa Metsähallitukseen ja tekemässä reittimerkintää Liesjärven kansallispuistossa. Itse reittimerkit on tehty yhteistyössä 4H:n työpajan sekä Vanajan vankilan kanssa.

Aamulla monimuoto-opiskelijoiden ryhmä kokoontui Pirttilahden parkkialueella, jossa suunnittelija Anne Halla-aho kertoi lyhyesti Metsähallituksesta ja omasta työstään sekä päivän tehtävästä. Tarkoituksena oli uusia Peukaloisen polun reittimerkinnät. Siirryttiin Peukalolamminkankaan parkkialueelle, missä opiskelijat jaettiin kolmeen ryhmään ja jaettiin työvälineet sekä reittimerkit. ”En ehtinyt edes näyttää mallia, miten työ tehdään, kun ryhmät jo kiiruhtivat hommiin”, nauraa Halla-aho.

Neljä henkilöä lumisessa maastossa tien varrella. Kaksi kiinnittää reittimerkkijä puuhun ja kaksi valmistelee seuraavia merkkejä.


Työn lomassa opiskelijat kertoivat, että vaikka ovat aloittaneet vasta tammikuussa eikä montaa kertaa ole nähty, on porukka hioutunut jo yhteen. On mielenkiintoista, kuinka erilaisilta työurilta koulutukseen on hakeutunut samanhenkistä porukkaa. Opiskelijat opiskelevat erä- ja luonto-opastuksen osaamisalaa, ja koulutusta toteutetaan Eerikkilän urheiluopiston ja Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymän yhteistyökoulutuksena.

Kolme ihmistä kiinnittää puuhun reittimerkkiä. Ryhmät kokoontuivat syömään eväitä Kaksvetisen kodalle, jossa keskusteltiin vielä lisää Metsähallituksen organisaatiosta ja yritysyhteistyösopimuksista. Lounaan jälkeen merkattiin vielä viimeinen pätkä ja käytiin tutustumassa Tittilammin varattavaan keittokatokseen.

Peukaloisen esteetön polku sai uudet reittimerkinnät, joten polulta ei pitäisi päästä eksymään. Merkit sijoitetaan noin 50 metrin välein tai tiheämmin. Tarkoituksena on, että näkymä olisi merkiltä merkille. Uudet merkit ovat valkopohjaisia, jotta merkit erottuvat paremmin maastossa erityisesti kesäaikaan. Merkkejä ovat tehneet 4H:n työpajalaiset sekä Vanajan vankilan avovangit. Reittimerkkien teko siirtyi 4H:lta avovankilaan, koska koronaeristysten aikana vangit eivät päässeet maastoon töihin ja reittimerkkien tekeminen pystyttiin toteuttamaan vankiloiden työtiloissa. Oli tärkeää, että vangeille saatiin mielekästä työtä koronaeristyksen ajaksi. 

Päivän päätteeksi Liesjärvelle on merkattuna uusin reittimerkein Peukaloisen polku. Keltainen merkki on Ilvesreitistöä ja musta merkki esteetöntä reittiä. ”Tämän vuoden aikana on tarkoitus merkata myös muut polut sekä Liesjärvellä että Torronsuolla. Tällainen yhteistyö oppilaitoksen kanssa on ihan mahtavaa. Motivoitunut opiskelijaporukka kiinnitti uudet ja poisti vanhat merkit tehokkaasti muutamassa tunnissa. Yksin tehden aikaa olisi kulunut huomattavasti enemmän. Toivottavasti opiskelijatkin saivat jotakin uutta tietoa päivän aikana”, pohtii Halla-aho. 

Iso kiitos kaikille mukana olleille!

Lisätietoja