Luontoon.fi uutiset

Rakennusmiehet huhkivat jo Ärjässä - Ärjänsaaren kesään kuuluu jälleen monenlaista kunnostamista

Oulujärven jäiden keskellä talvilepoaan viettävää Ärjänsaarta odottaa vilkas kesä. Metsähallituksen Luontopalvelut on kilpailuttanut saaren rakennusten kunnostustöille urakoitsijat. Ensimmäiset työt ovat jo käynnistyneet. Rakennustyöt toteutetaan eduskunnan myöntämillä lisätalousarviovaroilla.

Talvisessa rantamaisemassa vanha rakennus, jonka ympärillä maassa rakennusmateriaalia.

Ärjänsaaressa kunnostetaan tulevana kesänä rakennuksia sekä Säipän alueella että Vierasniemessä. Vierasniemen pihapiirin rakennuksia kunnostaa kajaanilainen rakennusliike Mestarimaalaus Seppänen&Toikka. Työt ovat jo alkaneet kattojen kunnostuksella ja jatkuvat sisätöiden osalta lumien sulettua.

Säipässä työn alla on neljä 1930-luvulla rakennettua lautarakenteista lomamökkiä. Kunnostuksesta vastaa yrittäjä Marko Asell Oulusta.

Ärjänsaaren lomamökeistä yhdeksän on arkkitehti Eino Pitkäsen suunnittelemia, ja ne on suojeltu yleiskaavalla. Tänä kesän kunnostusurakkaan liittyvät mökit ovat saaren vanhimpia rakennuksia, vanhimmat niistä rakennettu vuonna 1937. Vierasniemen rakennukset on suojeltu Kainuun maakuntakaavassa.

Tämän lisäksi Metsähallitus viimeistelee saaressa uuden liiteri-käymälän ja kunnostaa retkeilijöiden keittokatoksen.

Kirkkosäikällä seurataan linnuston pesinnän onnistumista ja raivataan pajukkoa pesimäkauden loputtua. Säikkä raivattiin avoimeksi pari kesää sitten. Viimekesäisten havaintojen perusteella lintujen pesintä on alkanut Kirkkosäikällä vuosikymmenien tauon jälkeen. Jatkossa pesinnän onnistumisen kannalta on ensi arvoisen tärkeää, että saaressa vierailevat noudattavat pesimäkauden aikaisia liikkumisrajoituksia Kirkkosäikällä ja koirat pidetään hihnassa saarella liikkuessa.

Ärjässä nähdään jälleen tulevana kesänä myös lampaita. Lampaat pitävät avoimena entisen kahvilarakennuksen ympäristöä. Lampaita kaitsemassa on vapaaehtoisia lammaspaimenia ajalla 14.6 - 2.8.2021. Paimenia tulee tänäkin kesänä pitkin Suomea: Puolangalta Lappiin ja Helsinkiin, Nummelasta Ylivieskaan!

Lisätietoja

Metsähallitus on valtion liikelaitos, jonka hoidossa on kolmasosa Suomen maa- ja vesialueita. Metsähallituksen tarkoitus on luonnon arvon ja yhteisen varallisuuden vastuullinen kehittäminen yli sukupolvien. 1200 metsähallituslaista eri puolilla Suomea vastaavat alueiden kestävästä käytöstä, hoidosta ja suojelusta - erilaiset tarpeet ja odotukset yhteensovittaen.