Luontoon.fi uutiset

Punkaharjun luonnonsuojelualueella tehtiin viime vuonna käyntimääräennätys

Punkaharjun luonnonsuojelualue ja tutkimuspuisto jatkaa Saimaan luontomatkailun kärkikohteena. Punkaharjulle tehtiin viime vuonna reilut 192 000 käyntiä. Käyntimäärä nousi 19 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Kansallispuistojen ja luonnonsuojelualueinen merkitys suomalaisten liikuttajana ja hyvän olon lähteenä on korostunut pandemian aikana. Punkaharjun käyntimäärissä on nähtävissä myös koko Savonlinnan seudun ennätysvilkas matkailukesä.

Kaksi retkeilijää kävelemässä reitillä metsässä. Molemmilla on koira talutushihnassa.

Linnansaaren kansallispuistoon tehtiin viime vuonna 36 000 käyntiä. Käyntimäärä kasvoi neljä prosenttia. Edellistä vuotta enemmän käyntejä Linnansaareen tehtiin talven luistelukaudella sekä heinäkuussa. Suurista käyntimääristä on selvitty luontokohteiden palvelurakenteisiin ohjatun lisärahoituksen ansiosta. 

”Esimerkiksi Linnansaaren kansallispuistossa uusittiin laitureita. Infran kunnostukseen on tullut rahoitusta useammallakin päätöksellä, mutta suurin potti tuli Saimaan retkisatamien kunnostukseen osoitetussa eduskunnan jakovarapäätöksessä. Toivottavasti tulevaisuudessa kansallispuistojen jatkuva perusrahoitus on kasvaneita käyntimääriä vastaavalla tasolla, jotta pystymme huolehtimaan virkistyskäytön kestävyydestä ja asiakasturvallisuudesta,” puistonjohtaja Matti Hovi Metsähallituksesta korostaa. 

Koloveden kansallispuistoon tehtiin viime vuonna reilut 17 000 käyntiä, missä on laskua 13 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Kolovedellä Kirkkorannassa oli vesille lähtijöitä runsaasti, mutta Nahkiaissalon luontopolku ei houkutellut patikoimaan edellisen vuoden tapaan. 

Helteinen kesä houkutteli enemmän veden ääreen kuin vaellusreiteille. Tämä näkyi erityisesti Repoveden kansallispuistossa, missä käyntimäärä laski 26 prosenttia huippuvuodesta 2020. Repovedelle tehtiin kuitenkin edelleen lähes 173 000 käyntiä. 

Lisätietoja

Metsähallitus on valtion liikelaitos, jonka hoidossa on kolmasosa Suomen maa- ja vesialueita. Metsähallituksen tarkoitus on luonnon arvon ja yhteisen varallisuuden vastuullinen kehittäminen yli sukupolvien. 1200 metsähallituslaista eri puolilla Suomea vastaavat alueiden kestävästä käytöstä, hoidosta ja suojelusta - erilaiset tarpeet ja odotukset yhteensovittaen. 
Metsähallituksen Luontopalvelut tarjoaa kestävän tavan nauttia Suomen kauneimmasta luonnosta. Suojelemme arvokkainta luontoa ja vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä monet merkittävät historiakohteet.