Luontoon.fi uutiset

Pohjois-Lapissa kuljetaan kohti valoa

Tammikuussa kevät lähtee auringon kurkistaessa liikkeelle, ja kaamos on jäänyt menneen vuoden viimeiseksi muistoksi. Keskitalven pakkasista ja valon vähyydestä huolimatta on liikkeellä ollut jo useita hiihtäjiä tai jopa lumessa kahlaavia retkeilijöitä.  

Lunta on vaihtelevasti 

Inarissa on lunta Lemmenjoen suunnalla yli puoli metriä ja Inari-Ivalo alueella taas alle puoli metriä, Sevetin suunnalla on jo yli 70 senttiä lunta ja vettä on paljon jään päällä. Keliolosuhteet ovat haastavat. Utsjoki on vielä vähäluminen ja hanki ei ole tiivistynyt. Urho Kekkosen kansallispuistossa lumen määrä vaihtelee eri alueilla. Puiston keskiosissa lunta on puolisen metriä ja pohjoisosissa vähemmän. 

Jäätilanne on hyvä ja kelkkaurien merkitseminen on käynnissä, viimeisiä jääpeitteisiä uria merkitään näillä näkymin viikolla 3 Utsjoen ja Kaamasen alueilla sekä Inarijärven selillä. Raja-Jooseppiin menevä kelkkauran pisto päättyy noin kilometri ennen tullin rakennusta. Uralla ajavan tulee kääntyä takaisin. Metsähallitus tekee uran linjauksen ja raivauksen, jonka jälkeen se merkitään maastoon ja rakennetaan poroaidalle veräjä. Tämän jälkeen kelkkaura on jälleen ajettavissa uraluvalla Raja-Jooseppiin asti, arvioitu valmistumisaikataulu on helmikuun lopussa.

Puuhuoltoa tuville ja taukopaikoille aloitellaan

Kiireisimmät kohteet ovat saaneet jo ensimmäiset puukuutionsa, kaukaisimpina Kuivin kämppä Kevolla sekä Vaskojoen tupa Lemmenjoella. Huoltoreittejä ajetaan ensin kelkoilla, jotta painavat rekikuljetukset onnistuvat ilman kiinni jäämisiä.  

Saariselällä Urho Kekkosen kansallispuistossa  

Kevätsesongille avataan jälleen latukahvilat. Kahvilayrittäjät ylläpitävät Metsähallituksen kohteissa Luulammen latukahvilaa ja Moitakurun päivätuvan latukahvilaa. Moitakurussa kahvilaemäntänä toimii Tarja Roininen ja Luulammella aloittaa kahvilanpidon uusi kahvilayrittäjäpari Nina Niittyvuopio ja Petri Linna. Latukahviloiden aukioloajat kannattaa etukäteen varmistaa. 

Koronatilanne 

Covid-19 pandemian takia on varaus- ja autiotupien petipaikkoja vähennetty. Yli kymmenen hengen tuvilla on petipaikkoja vähennetty 6 henkilöön. Luontokeskusten asiakasmääriä on myös jouduttu rajoittamaan, jotta voidaan ehkäistä koronatartunnan riskiä.   

Lisätietoja