Luontoon.fi uutiset

Pohjois-Lapissa hehkuvat syksyn värit

Inarin ja Utsjoen kuntien sekä Urho Kekkosen kansallispuiston alueella on syksyn väriloiste parhaimmillaan. Luonnossa liikkujan voi olla vaikea päättää mihin katseensa kiinnittää. Ruska syntyy, kun kasvit ja lehtipuut valmistautuvat edessä olevaan talveen. Ne lopettavat yhteyttämisen ja varastoivat lehtivihreän juuriin ja muihin talven yli säilyviin osiinsa, jolloin lehtien muut värit pääsevät esille. Syksyn ensimmäiset revontuletkin ovat jo taivaalla vierailleet.

Päivällä lämpötilat voivat välillä kohota vielä yli 10 asteeseen, mutta yöllä ollaan  lähellä nollaa. Pakkasöitäkin on ollut jo puolen kymmentä. Lämmin makuupussi on siis vaeltajan ehdoton retkikaveri ja tauoilla tarvitaan lämmintä vaatetta. 

Ruska ja koronaviruksen aiheuttamat poikkeusolot ovat houkutelleet pohjoisen retkeilyreiteille ennätysmäärän vaeltajia. Tämän vuoksi polttopuut ovat paikoin loppuneet ja roska-astiat sekä huussit ovat täyttyneet. Osaa vaikeiden maasto-olosuhteiden takana sijaitsevista kohteista päästään huoltamaan vasta talvella. Retkeilijän on hyvä huomioida tämä ja varustautua ottamalla mukaan retkikeitin. Myös roskat on hyvä tuoda mukanaan pois, varsinkin, jos keräyspisteet ovat täynnä.

Työkalujen pauketta maastossa

Vasarat ovat paukkuneet ja sahat soineet, kun retkeilyrakenteita on kunnostettu ja rakennettu kuluneen kesän aikana. Työt jatkuvat maastossa edelleen läpi syksyn.

Vuoden 2019 aikana tehtiin retkeilykäytössä oleville silloille kuntotarkastukset, ja niitten perusteella sillat on korjattu.

Urho Kekkosen kansallispuistossa saatiin Kuuselan kämpän kattoremontti valmiiksi.  Luulammen uusi päiväkota valmistuu lokakuussa.

Rautulammelle tehdään vuoden 2021 aikana autio-, varaus- ja päivätupa palaneen tilalle. Arkkitehti suunnittelijaksi Rautulammen tuvan toteutukseen on valittu Manu Humppi.

Tankavaaran luontopoluilla kunnostetaan rakenteita ja linjataan reittejä uudelleen. Luontopolut valmistuvat syksyn aikana. 

Kesällä UK-puistossa raivattiin helikopterien laskeutumispaikat. 

Saariselän kylän läheisyydessä olevalle Aurora-polulle saadaan syksyn aikana valaistus. Työ alkaa viikolla 31.

Pienempiä kunnostustöitä on tehty ja tehdään myös muilla alueilla. Esimerkiksi reittimerkintöjä, -viitoituksia ja -opasteita sekä rakenteita on uusittu ja täydennetty Kevon luonnonpuistossa ja Lemmenjoen kansallispuistossa.  

Lisätietoja