Luontoon.fi uutiset

Pirkanmaan luontokohteissa on ollut ennätysvilkas alkuvuosi

Koronapandemia on tuonut esille Pirkanmaan luontokohteiden merkityksen virkistys- ja matkailukohteina. Helvetinjärven kansallispuistoon tehtiin tammi-heinäkuun aikana 50 600 käyntiä. Käyntimäärä kasvoi edellisvuoden samaan ajankohtaan verrattuna huimat 158 prosenttia. Seitsemisen kansallispuistoon tehtiin tammi-heinäkuun aikana 40 600 käyntiä. Retkeilijöitä on ollut 53 prosenttia enemmän kuin samana ajankohtana vuonna 2019.

Neljä retkeilijää ottaa ryhmäselfietä. Taustalla on Helvetinjärven kansallispuiston yhden reitin aloitusviitta.

”On hienoa, että ihmiset löysivät luonnon keväällä, kun muut harrastus- ja vapaa-ajanviettopaikat olivat kiinni. Myös kesällä puistojen suosio jatkui. Kasvaneet käyntimäärät aiheuttivat kuitenkin haasteita kansallispuistojen rakenteille ja huollolle. Polttopuu- ja käymälähuolto työllisti normaalia enemmän ja paikoitellen maastossa oli nähtävissä kulumista. Helvetinjärvellä käynnistyi hoito- ja käyttösuunnitelman laatiminen, ja siinä tullaan kiinnittämään erityisesti huomiota reittien ja taukopaikkojen kehittämiseen käyntimääriä paremmin vastaaviksi”, puistonjohtaja Tuula Peltonen Metsähallituksesta kertoo.

Vaikka tänä kesänä bussiryhmät peruivat matkansa, pienemmät retkeilijäporukat, kuten perheet ja kaveriporukat ovat saapuneet kansallispuistoihin. Varsinkin aurinkoiset viikonloput ovat olleet vilkkaita ja pysäköintialueilla on ollut ajoittain ruuhkaista. Poikkeuksellinen vuosi on saanut myös ensikertalaiset liikkeelle.

”Suurien käyntimäärien myötä on tullut esille myös ikäviä lieveilmiöitä. Vaikka pääosa retkeilijöistä osaa toimia luontoa kunnioittaen, leiripaikoilla ja polkujen varsilla on ollut aiempaa enemmän roskia. Retkitulia on sytytetty metsäpalovaroitusten aikaan ja myös sellaisiin paikkoihin, mihin nuotiota ei luonnonsuojelualueilla saa lainkaan tehdä”, sanoo asiakaspalvelupäällikkö Sari Airas Metsähallituksesta.

Metsähallitus ja ympäristöministeriö ovatkin laatineet retkeilijöiden käyttöön oman retkietiketin. Jokaisen retkeilijän kannattaa tutustua retkietikettiin lähtiessään nauttimaan kansallispuistoistamme tai muista upeista luontokohteista.

Retkietiketti tiivistää luonnossa liikkujan muistilistan viiteen sääntöön.
1. Kunnioita luontoa
2. Suosi merkittyjä reittejä
3. Leiriydy vain sallituille paikoille
4. Tee tulet vain sallituille paikoille
5. Älä roskaa

Luontokohde: käynnit 1.1.-31.7. 2020, muutos vuoteen 2019 verrattuna
Helvetinjärven kansallispuisto: 50 600 käyntiä, +158%
Seitsemisen kansallispuisto: 40 600 käyntiä, +53%
Rapolan linnavuori: 23 400 käyntiä, +65%

Lisätietoja