Luontoon.fi uutiset

Petovahinko Lakkalan tilalla Kolilla

Kolin kansallispuiston Lakkalan tilalla tapahtui petovahinko aamuyöllä keskiviikkona 7.9.2022. Petoyhdyshenkilö Timo Hattusen suorittaman riistavahinkotarkastuksen perusteella asialla oli todennäköisesti useampi susi, jotka pääsivät lammasaitaukseen ja tappoivat tilalla luonnonhoitotöissä olleesta lammaslaumasta neljä. Lisäksi yksi lammas vahingoittui niin vakavasti, että se jouduttiin lopettamaan.

Ilmakuva vanhasta pihapiiristä lähellä rantaa.

Lakkalan tila on yksi Metsähallituksen lammaspaimenkohteista, joita on useita eri puolella Suomea. Tilalla oli vahingon sattuessa lammaspaimen, ja meneillään oli kauden 2022 viimeinen paimenviikko. Lampaat kuljetetaan nyt kokonaan pois sekä Lakkalasta että Kolin toiselta lammaspaimentilalta Seppälästä.

Petovahingot lammaspaimenkohteissa ovat erittäin harvinaisia, ja niihin on varauduttu petoaidoilla. Lakkalan tila on aitaamisen suhteen haastava, koska sen laidunalueilla on paljon rantaviivaa, jota on kivikkoisuuden vuoksi hankala aidata. Suurpedot ovat kuitenkin tärkeä osa Kolin kansallispuiston lajistoa.

Lisätietoja 

Metsähallitus on valtion liikelaitos, jonka hoidossa on kolmasosa Suomen maa- ja vesialueita. Metsähallituksen tarkoitus on luonnon arvon ja yhteisen varallisuuden vastuullinen kehittäminen yli sukupolvien. 1200 metsähallituslaista eri puolilla Suomea vastaavat alueiden kestävästä käytöstä, hoidosta ja suojelusta - erilaiset tarpeet ja odotukset yhteensovittaen. 
Metsähallituksen Luontopalvelut tarjoaa kestävän tavan nauttia Suomen kauneimmasta luonnosta. Suojelemme arvokkainta luontoa ja vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä monet merkittävät historiakohteet.