Luontoon.fi uutiset

Petkeljärven kansallispuiston retkeilykeskus avautuu vappupäivänä

Petkeljärven kansallispuiston sydämessä sijaitseva retkeilykeskus avaa ovensa 1.5.2021. Retkeilykeskus on avoinna lokakuun loppuun saakka. Retkeilykeskuksessa voi majoittua, ruokailla, saunoa tai poiketa kahville. Retkeilykeskuksen kahvilasta voi ostaa myös mukaan kahvia ja pikkupurtavaa. Kahvit voi halutessaan juoda ulkona ravintolan terassilla. 

Retkeilijät hirsirakennuksen edessä, jonka seinällä kyltit Petkeljärvi - kansallispuisto - nationalpark, Reception ja Lahvio.

”Vappupäivänä retkeilykeskus on avoinna kello 11-18. Lounas on tarjolla kello 12-16. Tänä vuonna vappulounas on retkievästyylinen. Tarjolla on muun muassa nakkeja, lihapullia, salaattia, itse tehtyjä tippaleipiä ja kotisimaa. Kotisivuillamme on auennut ikioma varausjärjestelmä ensi kesäksi. Voit varata suoraan majoituksen retkeilykeskuksen huoneisiin, Puistonvartijan majaan tai leirintäalueelle,” kertoo retkeilykeskuksen yrittäjä Nina Tähti.

Retkeilykeskuksen päärakennuksessa on 11 majoitushuonetta, joissa on yhteensä 48 vuodepaikkaa. Huoneissa on kerrossängyt, patjat, peitot ja tyynyt. Vessat, suihkut ja keittiö sijaitsevat käytävällä. Petkeljärven retkeilykeskuksen alueella on 14 sähköistettyä matkailuauto ja -vaunupaikkaa ja reilusti tilaa teltoille. Vessat, suihkut ja retkikeittiö ovat käytettävissä lokakuun loppuun saakka säiden niin salliessa.

Yleiset saunavuorot eivät ole toistaiseksi käytettävissä eli saunaan pääsee vain varaamalla oman saunavuoron. Tämä koskee sekä rantasaunaa että sähkösaunoja huoltosiivessä. Retkeilykeskuksen pihapiirissä sijaitseva tulistelutupa toimii myös varausjärjestelmällä. Näin pystytään huolehtimaan tehostetusta siivouksesta.

”Petkeljärven kansallispuiston käyntimäärä nousi viime vuonna 63 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna ollen oli reilut 32 000. Erityisesti asuntoauto- ja vaunupaikkojen suosio lisääntyi huimasti. Caravan-aluetta on laajennettu kuudella paikalla tälle kesälle,” suunnittelija Heikki Räsänen Metsähallituksesta sanoo. 

Petkeljärven retkeilykeskuksesta voi vuokrata fatbikeja, soutuveneitä, kanootteja sekä kajakkeja. Petkeljärven kansallispuisto tarjoaa loistavat melontamahdollisuudet. Petkeljärveltä voi meloa Nuorajärven kautta Koitajokea pitkin noin 80 kilometrin matkan Koitereelle, Patvinsuon maisemiin. Petkeljärven kansallispuiston eteläpuolella sijaitsevalle Mutalahdelle on noin 20 kilometrin melontamatka. Maastopyöräilijöille hyviä reittejä ovat Pogostan kierros ja Taitajan taival. 

Petkeljärven kansallispuiston retkeilyreitit kulkevat vaihtelevassa harjumaastossa ja kauniissa järvimaisemissa. Puiston suosituin reitti on Kuikan Kierros, joka on 6,5 kilometrin mittainen. Petkeljärven kansallispuistossa on osittain entisöityjä toisen maailmansodan aikaisia taistelurakenteita. Lisäksi Joutenjärven rannalla on jäänteitä sodanaikaisista hevossuojista.

Luontoretken suunnittelu kannattaa aloittaa katsomalla taidoilleen ja kunnolleen sopivia kohteita Luontoon.fi ja Retkikartta.fi -verkkopalveluista. Petkeljärven kansallispuiston reitit sopivat hyvin myös aloittelevalle retkeilijälle. Retkietikettiä noudattamalla varmistat, että et häiritse luonnon eläimiä ja sopu kanssaretkeilijöiden kanssa säilyy. 

Lisätietoja

Metsähallitus on valtion liikelaitos, jonka hoidossa on kolmasosa Suomen maa- ja vesialueita. Metsähallituksen tarkoitus on luonnon arvon ja yhteisen varallisuuden vastuullinen kehittäminen yli sukupolvien. 1200 metsähallituslaista eri puolilla Suomea vastaavat alueiden kestävästä käytöstä, hoidosta ja suojelusta - erilaiset tarpeet ja odotukset yhteensovittaen. 

Metsähallituksen Luontopalvelut tarjoaa kestävän tavan nauttia Suomen kauneimmasta luonnosta. Suojelemme arvokkainta luontoa ja vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä monet merkittävät historiakohteet.