Luontoon.fi uutiset

Perinteestä poiketen Korteniemen perinnepäivässä 10.6. käsitellään pellavaa

Liesjärven kansallispuiston Korteniemen perinnetilan tehtävä on kulttuuriympäristön ja kulttuuriperinteen pitäminen elävänä. Molemmat seikat toteutuvat perinnepäivässä monella tavalla. Pihapiiriä elävöittävät vapaana kulkevat kanat ja pihalaitumella laiduntava lammaskatras, kädentaitoja ja saunakulttuuria ylläpidetään perinnepäivän toiminnoissa. 

Nainen käsittelee pellavaa.Entisaikaan pellavan käsittely oli vuoden viimeisimpiä maanviljelykseen liittyviä töitä. Lämpimässä riihessä tapahtuva pellavan loukutus ja lihtaus oli todella pölyistä hommaa. Tänä kesänä päätimme Korteniemen perinnetilalla poiketa perinteestä ja järjestää pellavapäivän kesän alussa, lauantaina 10.6. kello 11-17. 

Pellavan muokkaus vaatii kuivan ilman ja toisin kuin myöhäissyksyllä, alkukesästä ilma on yleensä kuivaa. Toivommekin tapahtumapäivään lämmintä poutasäätä, jotta työ voitaisiin tehdä ulkona. Jos sää ei ole suosiollinen, teemme työn riihessä, maskeja käyttäen. Korteniemeläiseen tapaan kaikki vierailijat saavat osallistua kaikkiin työvaiheisiin eli pellavan loukutukseen, lihtaukseen ja häkilöintiin. Vieraillekin on maskeja tarjolla. Myös rukkeja ja värttinöitä on muutamia, joten halukkaat vierailijat pääsevät kehräämäänkin. 

Pellavapäivän järjestämiseen alkukesällä innoitti myös Taito-liiton ”Neliömetri pellavaa” -hanke. Taito-liitto valitsee vuosittain erityisen käsityötekniikan, jota tuodaan esiin tapahtumien, kurssien ja tiedotuksen kautta. Tämän vuoden tekniikaksi valittiin kehruu, joten Korteniemen perinnetilalla ollaan ”ajan hermolla”.  
Pellavan käsittelyn lisäksi keitämme ulkopadassa siansuolirasvasaippuaa. Kaikkea käsillä tekemistä voi siis kokeilla tai tulla vaan katselemaan ja oppimaan. Iltapäiväksi lämmitämme vanhan savusaunan, jonne halukkaat pääsevät löylyttelemään ja kokeilemaan viime kesänä keittämäämme sikasaippuaa ihosaippuana. Kotikeittoinen saippua sopii hyvin myös vaikkapa pellavaliinan tahranpoistoon ja pesuun.   

Tilalle ja tapahtumaan on vapaa pääsy! Tuvassa on päivän ajan myytävänä keittoa ja kahvia kastamisineen. Lämpimästi tervetuloa! 

Lisätietoja