Luontoon.fi uutiset

Perämeren kansallispuisto siirtyy uuden kipparin käsiin - kesän aikana tiedossa rakentamista ja luonnonhoitotöitä

Perämeren kansallispuistossa päättyy tänä kesänä kokonainen aikakausi, kun puistoa pitkään luotsannut valvoja Keijo Mild jää eläkkeelle. Kansallispuiston ruoriin tarttuu uusi puistomestari Raimo Lotvonen. Puiston palvelutaso paranee jälleen, kun saarissa tehdään rakennustöitä pitkin kesää. 

Kaksi miestä kättelee ja katsoo kohti kameraa. Miehet seisovat laiturilla veneen vieressä.
 

Valvoja Keijo Mild on Perämeren veneilijöille tuttu henkilö, sillä hän on työskennellyt kansallispuiston parissa sen perustamisesta asti, yli 30 vuotta. Nyt hän on jäänyt eläkkeelle. 

-Hyvillä ja turvallisilla mielillä jätän koko Perämeren alueen Raimon käsiin. Toivon, että alueella jatketaan samaa avointa ja keskustelevaa tyyliä kuin tähänkin asti ja veneilijöillä ja eri toimijoilla on matala kynnys mennä Raimon juttusille. Suuret kiitokset veneilijöille, yhteistyökumppaneille ja matkailutoimijoille menneistä vuosista. Ilman heidän yhteyksiään emme olisi osanneet kehittää Perämeren palveluvarustusta alueen tarpeiden mukaan. En suinkaan lopeta merellä liikkumista, joten saatamme hyvinkin törmätä vielä, valvoja Keijo Mild uskoo. 

Kansallispuisto siirtyy uuden puistomestari Raimo Lotvosen hoitoon. Hän on tehnyt lähes koko tähänastisen työuransa merenkulun parissa. Lotvonen on työskennellyt muun muassa hinaajilla ja ruoppauslautoilla sekä satamarakentamisessa ja väylien kunnossapidossa. Myös Perämeren alue on tullut tutuksi aiemmissa työpaikoissa. 

-Otan uuden pestin vastaan innolla ja mielenkiinnolla. Olen kiertänyt Keijon kanssa pari viikkoa saaristoa ja tavannut yhteistyökumppaneita ja huoltoyrittäjiä. Haluaisin jatkaa samaa mutkatonta ja joustavaa yhteistyötä, mitä se tähänkin asti on ollut. Keijon jäljiltä alue on tosi hienossa kunnossa. Mielellään lähden jatkamaan tätä hommaa ja tuomaan oman panokseni alueen kehitykseen, Raimo Lotvonen kuvailee. 

Lotvosen vastuulla ovat Metsähallituksen kohteet Perämerellä Torniosta Kokkolan Tankariin. 

Rakentamista ja remontteja 

Alkaneeseen kesään kuuluu myös rakennustöitä eri puolilla kansallispuistoa. Selkä-Sarven sataman sauna on jo remontoitu. Remontin yhteydessä saunan lauteet uusittiin, lattia käsiteltiin ja seinät ja penkit maalattiin. Remontin myötä sauna muuttuu maksulliseksi. Maksaminen tapahtuu saunalta löytyvän QR-koodin kautta tai Eräluvat-verkkokaupassa. 

Työohjelmassa on myös Selkä-Sarven lankkupolun ja Vähä-Huiturin tulipaikan kunnostaminen. Lisäksi vuokratupien palveluvarustusta parannetaan. Kaikki rakennustyöt valmistuvat kesän aikana. Osa töistä tehdään ostopalveluna, osa Metsähallituksen omana työnä. Perämeren kansallispuiston rakennustyöt rahoitetaan eduskunnan myöntämillä tulevaisuusinvestointivaroilla. Kansallispuiston parannusten lisäksi Perämerellä liikkuvat pääsevät nauttimaan Hietakallan, Röytän ja Kropsun uusista grillituvista, jotka valmistuivat viime talven aikana. 

Rakentamisen ohella Perämeren kansallispuistossa tehdään perinteiseen tapaan luonnonhoitotöitä, kun saarten nummia ja niittyjä raivataan. Lisäksi puistossa nähdään jälleen lampaita ja lammaspaimenia. Selkä-Sarvessa ja Pensaskarissa on vapaaehtoisia paimenia ajalla 27.6.–22.8. Raivaustöiden ja lampaiden laidunnuksen tavoitteena on ehkäistä kansallispuiston arvokkaiden perinnemaisemien umpeenkasvua.  

Perämeren kansallispuisto on mukana myös Viikinkiviikonlopussa, joka järjestetään Kemin Laitakarissa 2.-3.7.  

Lisätietoja