Luontoon.fi uutiset

Pallastunturin luontokeskus kiinni toukokuusta vuoden loppuun

Pallastunturin luontokeskus pidetään remontin takia suljettuna 2.5.–31.12.2022. Uusittu luontokeskus avautuu vuoden 2023 alussa. Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa sijaitseva Suomen vanhin luontokeskus uudistetaan rakenteiltaan ja sisätiloiltaan, ja lämmityksessä siirrytään maalämpöön. Uudistustyöhön on valittu suunnittelija ja käsikirjoittaja. 

Kolme reppuselkäistä retkeilijää katsovat rakennuksen seinässä olevaa Pallas-Yllästunturin karttaa. Kylteissä tekstit: LUONTOKESKUS VISITOR CENTRE ja KANSALLISPUISTO NATIONALPARK.

Asiakaspalvelua puhelimitse ja sähköpostitse

Luontokeskuksen remontin aikana asiakaspalvelun tavoittaa arkipäivisin puhelimitse ja sähköpostitse. Lisäksi kansallispuiston lähtöpisteissä ja maastossa ollaan neuvomassa asiakkaita ajoittain. Käyviä asiakkaita palvelee kansallispuistossa alkukesästä ainoastaan Tunturi-Lapin luontokeskus Hetassa, sillä myös Yllästunturin luontokeskus Kellokas on remontissa 3.7.2022 asti.

Pallas–Yllästunturin kansallispuiston palvelut ja reitit löytyvät ajankohtaisina luontoon.fi -sivustolta ja alueen kalastusluvat saa kätevästi Metsähallituksen Eräluvat.fi -palvelusta tai -sovelluksesta. Muut alueen palvelut löydät discovermuonio.fi -sivustolta.

Hetta-Pallas -reitin varaukset ennakkoon ja avaimet poikkeusjärjestelyin

Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa sijaitsevan Pallastunturin luontokeskuksen ja sen lähireittien suosio kasvaa vuosi vuodelta. Luontokeskus on myös suositun Hetta-Pallas-vaellusreitin lähtö- tai päätepiste. Hetta-Pallas -reitille aikovan kannattaa tehdä varaukset varaustupiin hyvissä ajoin ennakkoon tai varata teltta yöpymiseen. Varaustupien avaimia saa luontokeskuksen kiinnioloaikana poikkeusjärjestelyin. Ajankohtainen avaintieto päivitetään Pallas-Yllästunturin kansallispuiston luontoon.fi -sivuille. Hetasta lähtevä saa avaimet normaalisti Tunturi-Lapin luontokeskuksesta.

Luontokeskuksen suunnittelu vauhdissa

Keväällä suunnittelija- ja arkkitehtiryhmä on tehnyt Pallastunturin luontokeskuksen tilasuunnitelmaa. Myös Metsähallituksen Tunturi-Lapin puistoalueen henkilöstö on saanut vaikuttaa uusittavan luontokeskuksen palveluihin ja sisältöihin. Kysyimme myös asiakkailta kokemuksia ja mietteitä uudistukseen kansallispuiston facebook –sivuilla (113 vastaajaa).

Pallastunturin luontokeskuksen näyttelyn erikoissuunnittelijaksi on valittu 1.4.2022 alkaen sisustusarkkitehti, puuseppä Minttu Somervuori. Näyttelyn käsikirjoittajana aloittaa 1.6.2022 biologi Minttu Heimovirta.

Lisätietoja: 

Metsähallitus on valtion liikelaitos, jonka hoidossa on kolmasosa Suomen maa- ja vesialueista. Metsähallituksen tarkoitus on luonnon arvon ja yhteisen varallisuuden vastuullinen kehittäminen yli sukupolvien. 1200 metsähallituslaista eri puolilla Suomea vastaavat alueiden kestävästä käytöstä, hoidosta ja suojelusta – erilaiset tarpeet ja odotukset yhteensovittaen.
Metsähallituksen Luontopalvelut tarjoaa kestävän tavan nauttia Suomen kauneimmasta luonnosta. Suojelemme arvokkainta luontoa ja vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä monet merkittävät historiakohteet.