Uutiset

Takaisin

Pallas–Yllästunturin kansallispuiston hiilijalanjälki pienemmäksi

3.4.2019

Pallas–Ylläs TOBE Low Carbon -hanke

Pallas–Yllästunturin kansallispuiston hiilijalanjälkeä pienennetään. Enontekiön Hetassa ja Muonion Pallasjärvellä kokeillaan maalämmön ja aurinkoenergian yhdistämistä ja uusien aurinkoenergiaratkaisujen toimivuutta pohjoisen Lapin kylmissä ja lumisissa olosuhteissa. 

Tunturi-Lapin luontokeskuksen hiilijalanjälki pienenee. Kuva: Juha Kalaoja.

Ilmastonmuutoksen torjunta on suurimpia haasteitamme ja siihen haasteeseen tarttuu myös Pallas–Yllästunturin kansallispuisto ja yhteistyöyrittäjistä kansallispuiston kumppani -tasoa tavoittelevia yrityksiä, joista moni on jo aiemminkin tehnyt paljon työtä ympäristön- ja ilmaston suojelemiseksi.

Matkakohteen vastuullisuus vaikuttaa yhä enemmän matkailijan valintoihin. Suunniteltujen toimien myötä kansallispuiston ja sen ympäristön maine kansainvälisen luontomatkailun kärkikohteena vahvistuu. 

Aurinkopaneeleja testataan, hiilijalanjälkeä mitataan

Kansallispuiston rakennuksissa testataan tekniikaltaan edistyksellisimpiä aurinkopaneeleja yhdistettynä maalämpöön suuressa Tunturi-Lapin luontokeskuksessa ja pienessä omakotitalon kokoisessa Pallasjärven toimisto- ja majoitusrakennuksessa. Molemmat rakennukset lämmitetään tällä hetkellä öljyllä ja öljylämmityksen korvaamalla kansallispuiston hiilijalanjälki pienenee roimasti. Lisäksi vältetään öljyn kuljettamisesta ja varastoinnista sekä lämmitysjärjestelmän säiliöiden täyttämisestä aiheutuva ympäristöriski.

Ensimmäisenä selvitetään Pallas–Yllästunturin kansallispuiston ja kumppaniyrittäjistä Harrinivan, Safartican, Levin hissien, Ylläs Ski Resortin, Cape Laplandin sekä Jounin kaupan hiilijalanjäljet. Sen jälkeen tehdään suunnitelmat hiilijalanjälkien pienentämiseksi ja aloitetaan toimet. Näitä tarvitaan, kun kansallispuisto ja mukana olevat kumppaniyritykset hakevat yhdessä ISO SO/TS 14067 tai 14069 sertifikaattia, joka on luotu hiilijalanjäljen arviointiin ja pienentämiseen.  Sertifikaatin hakua yhtenä kokonaisuutena ei ole vielä maailmalla koskaan ennen haettu. 

Työpajoissa tullaan tarjoamaan kaikille kansallispuiston yhteistyöyrittäjille tietoa ympäristöstandardeista sekä hiilijalanjäljen seurannasta ja pienentämisestä. Lisäksi selvitetään rahoitusmahdollisuudet investoinneille, joita yritysten hiilijalanjälkien pienentäminen vaatii.

Hankkeen kesto ja rahoitus

Tobe Low Carbon -hankkkeen toiminta-aika on 1.3.2019-31.12.2020. Euroopan unionin aluekehitysrahaston osuus on 387 794 € ja Metsähallituksen Luontopalvelujen rahoitus 126 448 €. Kumppaniyritykset osallistuvat 28 800 € panoksella. 


Lisätiedot