Luontoon.fi uutiset

Pääkaupunkiseudun kansallispuistojen syyssesonki alkoi – Sipoonkorven kansallispuisto täyttää 10 vuotta

Kauniit ja kirpeät kelit sekä sienisesonki houkuttelevat nyt monia retkeilijöitä luontoon. Käyntimääriä kasvattanut Sipoonkorven kansallispuisto juhlii lokakuussa pyöreitä, ja syntymäpäivää vietetään 9. lokakuuta Metsähallituksen, Vantaan kaupungin ja Sipoon kunnan tapahtumissa.  
 
Alkava ruskaretkeilykausi tietää vilinää pääkaupunkiseudun kansallispuistoihin Nuuksioon ja Sipoonkorpeen. Erityisesti Sipoonkorven kansallispuiston kävijämäärät ovat kasvaneet viimeisten kahden vuoden aikana. Puisto täyttää tänä vuonna 10 vuotta, ja kansallispuistoa juhlitaan lauantaina 9. lokakuuta Sipoon uuden Korvenportin parkkipaikan avajaisissa ja Vantaan hyvinvointiviikon Portti luontoon –retkeilytapahtumassa Kuusijärvellä. 

Kaunis syksyinen luonto, hyvä sää ja sienestyskausi houkuttelevat nyt retkeilijöitä pääkaupunkiseudun kansallispuistoihin ja aiheuttavat paikoin ruuhkia parkki- ja taukopaikoilla.

Kaksi naista kulkee syksyisellä metsätiellä korit käsissään.

Nuuksioon retkeä suunnittelevien kannattaakin suosia oman auton sijaan julkisia liikennevälineitä tai tutkia Nuuksion eri lähtöportteja. Retkelle pääsee niin Haltian, Siikajärven, Salmen, Haukkalammen kuin Kattilankin parkkipaikoilta. Kahden jälkimmäisen parkkipaikkatilanteen voi tarkistaa reaaliaikaisesti Parkkihaukasta (parkkihaukka.fi)

Myös Sipoonkorpeen lähtijälle hyvä valinta ovat julkiset liikennevälineet.  

Sipoonkorvessa kulkee marraskuun puoliväliin asti Hop-On Hop-Off -bussilinja, joka kuljettaa torstaista sunnuntaihin retkeilijät Sipoonkorpeen ja takaisin. Kaikki Sipoonkorven retkeilyreitit ovat saavutettavissa Hop-On Hop-Off -bussilla, joka mahdollistaa myös yhdensuuntaiset retket kansallispuistossa. Kyytiin ja kyydistä voi hypätä linjan kääntöpaikoilta Tikkurilan asemalta Vantaalla tai Sipoon Nikkilästä, sekä kaikilta 12 pysäkiltä matkan varrella.  

Tarkemmat aikataulut ja pysäkkitiedot löytyvät osoitteista visitsipoo.fi, visitvantaa.fi tai packalenbus.fi
 
Autolla Sipoonkorpeen suuntaavan taas kannattaa ruuhkaisen Kalkkiuunintien sijaan pysäköidä autonsa muille parkkipaikoille. Runsaammin pysäköintitilaa (160 autopaikkaa) löytyy Knutersintien pysäköintipaikalta. Muita pysäköintialueita ovat Byabäcken, Tasakallio / Flatberget ja Bakunkärr. Bakunkärrin parkkipaikalta pääsee suoraan uudelle Bakunkärrin kierros –rengasreitille, jonka varrella voi pysähtyä Bakunkärrträsketin kallion keittokatos-taukopaikalle.  

Pysäköintitilaa on myös Kuusijärven ulkoilualueella (250 autoa), josta on “Sudentassu”-sillan kautta yhteys Bisajärvelle ja muualle puistoon. Parkkipaikkojen osoitteet löytyvät osoitteesta luontoon.fi/sipoonkorpi/saapuminen

Kunnioita luontoa ja muita retkeilijöitä 

Jotta retkeily olisi ruuhkaisinakin viikonloppuina kaikille mukavaa ja turvallista, on syytä noudattaa erityistä huomaavaisuutta sekä muita retkeilijöitä että ympäristöä kohtaan. Metsähallituksen Luontopalvelujen Retkietiketti neuvoo viisi helppoa tapaa vastuulliseen retkeilyyn: 

  • Kunnioita luontoa - älä muuta sitä. Pidä lemmikit kytkettynä.
  • Suosi merkittyjä reittejä ja noudata eri liikkumistapoja koskevia sääntöjä. Tarkista retkikohteesi liikkumisrajoitusalueet ja -ajat. 
  • Leiriydy vain sallituille paikoille. Älä tiskaa tai peseydy suoraan vesistössä. Noudata autiotupien sääntöjä. 
  • Tee tulet vain sallituille paikoille, suosi retkikeitintä. Älä tee tulta metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana.
  • Älä roskaa.

Retkietikettiin voi tutustua kokonaisuudessaan osoitteessa luontoon.fi/retkietiketti

Retkeillessäkin on syytä muistaa koronaturvallisuus: retkellä on hyvä pitää mukana tarvittava määrä käsidesiä ja säilyttää riittävä turvaväli muihin taukopaikoilla, tuvilla ja reiteillä. Mukaan kannattaa varata eväitä, joiden tekoon ei tarvita tulipaikkaa. Oman retkikeittimen mukaan ottaminen on myös hyvä ajatus, sillä tulipaikoilla voi olla hetkittäin ruuhkaa.  

Lisätietoja