Luontoon.fi uutiset

Pääkaupunkiseudun kansallispuistoissa ennätysvuosi - myös muiden alueen lähiretkikohteiden suosio kasvussa

Viime vuonna sekä Nuuksion että Sipoonkorven kansallispuistoissa koettiin ennätysvuosi käyntimäärissä. Kansallispuistojen lisäksi käyntimäärien selkeää kasvua oli Laajalahden, Espoonlahden ja Meikon luonnonsuojelualueilla. Luonnossa virkistäytyminen ja kotimaan matkailu olivat vahvassa nosteessa koronapandemian aikana. Koronapandemia ei kuitenkaan ole yksin syy luonnossa virkistäytymisen kasvuun.

Kaksi pyörälijää retkeilyreitin risteyksessä. Kyltissä lukee Haltia 0,7 km.

Sipoonkorven kansallispuisto ylitti viime vuonna yli 200 000 kävijän määrän, joka on 85 prosenttia enemmän kuin vuosi aiemmin.

"Sipoonkorven käyntimäärien voimakkaaseen kasvuun ovat vaikuttaneet erikoistilanteen lisäksi myös sijainti sekä palvelujen kehittäminen, kuten pysäköintipaikat ja Kuusijärveltä kansallispuistoon vievä, Vantaan kaupungin rakentama uusi kevyenliikenteen silta", toteaa Metsähallituksen erikoissuunnittelija Carina Wennström.

Nuuksion kansallispuistossa käyntimäärien kasvu oli odotettua, mutta Sipoonkorpea maltillisempaa. Nuuksiossa vieraili 367 000 kävijää viime vuonna ja kasvua edellisvuoteen oli 11 prosenttia. Aiemmista vuosista poiketen retkeilijät ovat laajemmin jakaantuneet myös eri puolille Nuuksiota.

Pääkaupunkiseudun muista kohteista Meikon luonnonsuojelualue ylitti myös ennätyksellisesti edellisvuosien käyntimäärät 71 prosentin kasvulla. Meikossa vieraili yli 37 000 retkeilijää. Suosittuja olivat myös Espoonlahden sekä Laajalahden luonnonsuojelualueet.

Koronapandemia vauhditti ulkoilutrendiä

Metsähallitus on seurannut kävijätrendejä vuodesta 2001. Koronapandemia vauhditti niistä monia, mutta ei aiheuttanut niitä. Esimerkiksi ensikertalaisten retkeilijöiden ja luonnosta monin eri tavoin nauttivien asiakasryhmien, kuten maastopyöräilijöiden ja nuorten määrät ovat kasvaneet. Lasten kanssa retkeilevien määrä on kasvanut, ja luonnossa yövytään yhä useammin. Myös perinteisesti syrjäisten tai rauhallisten kohteiden suosio on kasvanut. Yhteistä kaikille kävijöille on luonnonrauhan hakeminen ja kauniista luonnosta nauttiminen.

Metsähallituksen hoitamien kaikkien valtion suojelualueiden ja asiakaspalvelupisteiden kokonaiskäyntimäärä vuonna 2020 oli 9,2 miljoonaa käyntiä. Tästä kansallispuistojen käyntimäärä oli lähes 4 miljoonaa. Kaikkien maastokohteiden käyntimäärä kasvoi edellisestä vuodesta 17 prosenttia, ja kansallispuistojen 23 prosenttia. Luonnossa virkistäytyminen ja kotimaan matkailu olivat vahvassa nosteessa koronapandemian aikana. Koronapandemia ei kuitenkaan ole yksin syy luonnossa virkistäytymisen kasvuun.

Lisätietoja