Luontoon.fi uutiset

Oulun seudulla vilkas retkeilyvuosi – investoinnit luontokohteisiin näkyvät laadukkaampina retkeilypalveluina

Rokuan kansallispuiston käyntimäärä pysyi ennätyslukemissa jo toista vuotta peräkkäin. Myös Oulujärven retkeilyalue kiinnosti entistä useampia retkeilijöitä. Oulun seudun retkikohteiden taso koheni viime vuonna merkittävästi, kun Metsähallitus investoi kunnostustöihin. Tälle vuodelle on tiedossa lisää parannuksia. 

Kaksi hymyilevää hiitäjää katsovat opastusviitoituksia.

Suomen kansallispuistoissa rikottiin viime vuonna ensimmäisen kerran neljän miljoonan käynnin raja. Rokuan kansallispuiston käyntimäärä puolestaan koki melkoisen harppauksen, peräti 181 prosenttia. Käyntejä oli yhteensä lähes 63 000. Huiman kasvun taustalla on osaltaan kansallispuiston laajentuminen pinta-alaltaan puolitoistakertaiseksi. Trendi on kuitenkin selvä, sillä vielä vuonna 2019 kansallispuiston ja laajennusosan yhteinen käyntimäärä oli noin 51 000.  

Pientä kasvua havaittiin myös Oulujärven retkeilyalueella, joka niin ikään kuuluu Rokua Geopark -alueeseen. 

Metsähallituksen Luontopalvelut teki Rokualla ja Oulujärvellä viime vuonna runsaasti rakennustöitä reiteillä ja taukopaikoilla. Työt jatkuvat tänä vuonna. Rokualla tehdään reittien kestävöintiä ja rakennetaan pöytäpenkkejä taukopaikoille ja reittien varteen. Työt tehdään osana Oulujokilaakson kehittyvät reitit -hanketta. Oulujärvellä viimeistellään aiempia rakennustöitä ja Manamansaloon rakennetaan uusi päälähtöpiste. Oulujärven retkeilyalueen pitkän ajan kehittämissuunnitelman tekeminen alkaa puolestaan ensi vuonna. 

Sanginjoen käyntimäärä tietoon 

Sanginjoen luonnonsuojelualue siirtyi viime vuonna Metsähallituksen Luontopalvelujen hoitoon ja alueella aloitettiin kävijälaskenta. Laskennan perusteella Sanginjoelle tehtiin vuoden aikana 73 000 käyntiä. 
“Käyntimäärä on tärkeä tieto, jotta alueen virkistyskäyttö voidaan suunnitella luonnon kannalta kestävälle pohjalle. On odotettavissa, että tulevina vuosina alueen suosio kasvaa huomattavasti”, arvioi puistonjohtaja Saara Airaksinen Metsähallituksen Luontopalveluista. 

Kolme retkeilijää rinnatusten reitillä metsän keskellä.

Sanginjoelle tehtiin viime vuonna kehittämissuunnitelma ja retkeilypalvelujen parantaminen aloitettiin elinkaarensa päässä olevien rakenteiden purkamisella ja uusien pysäköintialueiden rakentamisella. Tänä vuonna Sanginjoella kunnostetaan etupäässä olemassa olevia reittejä ja taukopaikkoja, mutta lähivuosina alueelle on tulossa paljon uutta kehittämissuunnitelman mukaisesti. 

Linnut kiinnostivat Liminganlahdella 

Innostus luonnossa liikkumiseen näkyi viime vuonna myös Liminganlahden luontokeskuksessa. Ensimmäinen koronavuosi 2020 oli keskuksessa vaisu, sillä keskus oli kiinni kevään parhaat muuttolintukuukaudet, eikä perinteisiä koululaisryhmiä ollut. Kävijämäärä romahti 27 000 kävijään aiemmasta 60 000 kävijästä. 

Viime vuonna Liminganlahti sai osansa kotimaan matkailubuumista ja kävijöitä oli jo 37 000.  

“Luontokeskuksen majoituspuoli oli lähes täyteen varattu kevään ja kesän ajan. Kun rajat olivat auki, Liminganlahdella kävi ulkomaalaisiakin. Osa kasvusta selittyy koululaisryhmillä, mutta iso osa on ollut ihan retkeilijöitä ja matkailijoita. Ihmiset ovat ulkoilleet paljon ja lintutorniopastukset ovat olleet tosi suosittuja”, Saara Airaksinen kertoo. 

Liminganlahdellakin palveluita on parannettu, kun luontokeskuksen ympäristöön rakennettiin uusi kosteikkoluontopolku ja pihapiirin tulentekopaikkoja uusittiin yhteistyössä Limingan kunnan kanssa. Tulevana kesänä Liminganlahden luontoon pääsee tutustumaan uudessa oppimisympäristössä. 

Lisätietoja