Luontoon.fi uutiset

Oulangan Taivalkönkään autiotupa pois käytöstä tulipalon vuoksi - retkeilijöiden ansiokas toiminta esti tuvan palamisen kokonaan

Oulangan kansallispuistossa sijaitsevassa Taivalkönkään autiotuvassa syttyi sunnuntaina 7.8.2022 tulipalo. Palo saatiin nopeasti sammutettua, eikä siitä aiheutunut henkilövahinkoja. Tupa on toistaiseksi pois käytöstä. 

Tuvan ovi on auki ja kamiina on pihalla tuvan edessä.

Tulipalo syttyi tuvan lattian alla kamiinan kohdalla sunnuntaina iltapäivällä. Palon havaitsi tuvalle saapunut vaeltajapariskunta, joka hoiti alkusammutustyöt ennen pelastuslaitoksen tuloa paikalle. Palon syttymissyy ei ole tiedossa. 

Retkeilijöiden on tärkeää huomioida, että autiotupa on pois käytöstä vaelluskauden loppuun asti. Tuvan kunnostusten aikataulu tarkentuu myöhemmin.  

Taivalkönkään autiotupa sijaitsee Karhunkierros-vaellusreitin varrella yhdeksän kilometriä Oulangan luontokeskuksesta pohjoiseen. Tuvan lähistöllä on Taivalkönkään telttailualue. Lähimmät autiotuvat sijaitsevat neljän kilometrin päässä Savilammella ja viiden kilometrin päässä Ristikalliolla. 

Metsähallitus kiittää paikalla ollutta vaeltajapariskuntaa, jonka ansiokas toiminta esti tuvan palamisen kokonaan. Kiitos myös Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselle ripeästä toiminnasta. 

Hormi jäljellä puretun lattian nurkassa.Retkeilijöitä muistutetaan varovaisuudesta tulen käsittelyssä. Tarkista tulisijan kunto, ennen kuin sytytät tulen. Käytä polttopuuta säästäen. Tyhjennä tuhkat uunista niille osoitettuun paikkaan. Tuvissa on palovaroittimet, mutta suosittelemme ottamaan 9 V pariston ja/tai oman matkapalovaroittimen mukaan. Jos tuvalla on kaasukeitin, tutustu sen ohjeeseen ennen käyttöä. On myös tärkeä muistaa, että kansallispuistoissa ja muilla luonnonsuojelualueilla tulen saa sytyttää vain merkityillä tulipaikoilla. 

Lisätietoja

Metsähallitus on valtion liikelaitos, jonka hoidossa on kolmasosa Suomen maa- ja vesialueita. Metsähallituksen tarkoitus on luonnon arvon ja yhteisen varallisuuden vastuullinen kehittäminen yli sukupolvien. 1200 metsähallituslaista eri puolilla Suomea vastaavat alueiden kestävästä käytöstä, hoidosta ja suojelusta - erilaiset tarpeet ja odotukset yhteensovittaen. 
Metsähallituksen Luontopalvelut tarjoaa kestävän tavan nauttia Suomen kauneimmasta luonnosta. Suojelemme arvokkainta luontoa ja vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä monet merkittävät historiakohteet.