Luontoon.fi uutiset

Oulangan kansallispuistossa voi kohdata retkietiketin sanansaattajia 15.7. – ohjeilla suojellaan alueen upeaa luontoa 

Oulangan kansallispuistossa tehdään retkietikettiä ja kansallispuiston järjestyssääntöjä tutuiksi torstaina 15.7. Maastossa liikkuu silloin Metsähallituksen Luontopalvelujen väkeä ja Eräpalvelujen erävalvojia. Samalla retkeilijät pääsevät kertomaan kokemuksiaan ja kysymään retkivinkkejä. 

Retkietiketti tutuksi -päivää vietetään Oulangan kansallispuistossa torstaina 15.7.2021. Päivän aikana Metsähallituksen henkilökunta kohtaa retkeilijöitä reiteillä ja taukopaikoilla ja keskustelee heidän kanssaan kokemuksista ja retkeilyn säännöistä. 

Oulanka on erittäin suosittu kansallispuisto, ja korona-ajan retkeilybuumi on lisännyt kävijöitä entisestään. Pääosin Oulangan vierailijat kunnioittavat alueen ainutlaatuista luontoa ja yhteisiä pelisääntöjä, mutta ongelmiakin esiintyy. 

Etualalla kissankellot. Taustalla kulkee retkeilijä rinkka selässään portaita pitkin.

"Oulangalla on rikas kasvilajisto, ja valokuvatessa täytyy varoa, ettei tallaa kasveja. Roskat tulisi viedä mukanaan, mutta niitä jätetään taukopaikoille ja tuhka-astioihin. On myös tärkeää muistaa, että metsäpalovaroituksen aikana tulen saa tehdä vain hormillisiin tulipaikkoihin ja tupien kamiinoihin", kertoo asiakaspalvelupäällikkö Airi Kallunki Metsähallituksen Luontopalveluista. 

Retkietikettiin on tiivistetty suojelualueilla retkeilyn tärkeimmät säännöt. Lisäksi jokaisella kansallispuistolla on omat järjestyssääntönsä, joihin voi tutustua Luontoon.fi -sivustolla. Oulangan ja Valtavaara-Pyhävaaran järjestyssääntöihin kirjattiin tänä keväänä uusia rajoitusalueita. Luonnonsuojelullisista syistä Pähkänänkallion ja Juhannuskallion alueella ei saa liikkua 1.4.-15.8. välisenä aikana. Maastopyöräilyn harrastajien taas on hyvä huomata, että Oulangalla maastopyöräily on sallittua vain lyhyellä reitillä luontokeskuksen ja Taivalkönkään välillä. 

Vaihtoehtoja ruuhkaisille reiteille 

Oulangalla on meneillään hyvin vilkas kesä. Retkeilijöiden kannattaakin varautua siihen, että parkkipaikoilla ja taukopaikoilla on ruuhkaa ja riippusilloille voi turvallisuussyistä joutua jonottamaan. 

"Jos retkeilyajankohdan voi valita, suosittelemme tulemaan Oulangalle varhain aamulla, myöhään illalla tai jopa yöllä. Silloin on paljon rauhallisempaa. Valoahan täällä riittää", Kallunki vinkkaa. 

Väljempiä polkuja kaipaava voi suunnata Pienen Karhunkierroksen sijaan Kanjonin kurkkaukselle tai tehdä pistoretken Ristikallion pysäköintialueelta Ristikalliolle. Hyviä vaihtoehtoja ovat myös Hossan ja Syötteen kansallispuistot sekä Sallan retkeilyreitit. 

Lisätietoja