Luontoon.fi uutiset

Ota äkkilähtö Suomen luontoon - Syyslomavinkit kansallispuistoihin

Haluatko seikkailla lähimetsässä lyhyellä luontopolulla ja evästellä lasten kanssa huolletulla tulentekopaikalla? Vai kaipaatko vaativan reitin tuomaa fyysistä väsymystä ja yötä tähtitaivaan alla lähes täydellisessä hiljaisuudessa? Metsähallituksen Luontopalvelut kannustaa suomalaisia suuntaamaan syyslomalla lähiluontoon tai kansallispuistoihin.

Retkeilijä istuu korkalla kalliolla ja katsoo siltä avautuvaa metsä- ja järvimaisemaa.
 

Luonnolla on rauhoittava ja hyvinvointia lisäävä vaikutus ihmisiin. 

- Synkkien uutisten, epävarmuuden ja surullisten maailmantapahtumien keskellä luonto antaa meille ihmisille paljon. Korona-aika osoitti, miten tärkeä merkitys kansallispuistoilla ja muilla luontokohteilla oli ihmisten henkiselle ja fyysiselle hyvinvoinnille: kansallispuistoissa oli suoranainen kävijäbuumi. Nyt elämme toisella tavalla vaikeita aikoja, mutta luontoon kannattaa tulla nytkin, luontopalvelujohtaja Henrik Jansson Metsähallituksesta muistuttaa.  

Kansallispuistot tukevat kansalaisten tasavertaisia mahdollisuuksia nauttia luonnosta ja päästä upeimmille luontokohteille. Luontomatkailun kärkikohteet sijaitsevat ympäri maata, ja niistä syntyvä talous- ja työllisyyshyöty jää paikallistalouteen. Metsähallituksen Luontopalvelut hoitaa ja kehittää kansallispuistoja Suomessa.  

Viisi vinkkiä syysloman viettoon 

  1. Raaseporin linna on erinomainen kohde historian ystäville ja koko perheelle. Komeat linnanrauniot kertovat keskiajasta ja Lemmenpolku linnan ympäristössä esittelee perinnemaisemia.  Raaseporin linna on auki syyslomalla 17.10.-23.10. kello 10-17. Syysloman jälkeen 29.10. Kummitusopastuksia on lapsiperheille kello 18 ja kello 21 (K12) sekä varttuneemmille hieman jännittävämpänä versiona kello 23 (K18). 
  2. Repoveden kansallispuiston mahtavat mäet vievät niin uuden kuin kokeneenkin retkeilijän sydämen.  Ketunlenkki (3,5 km) sopii mainiosti perheretkeilyyn. Reitin varrelta löytyvät mm. Lapinsalmen silta komeine maisemineen sekä omin käsivoimin toimiva Ketunlossi. 
  3. Kolin kansallispuisto kansallismaisemineen ja monipuolisine reitteineen hurmaa retkeilijän.  Uusi Kiehisen kierros -vaellusreitti kulkee kansallispuiston rauhallisemmassa eteläosassa. Matkalla pääsee harjoittelemaan retkeilytaitoja ja näkemään Jauholanvaaran ja Vesivaaran huikeat maisemat.  
  4. Oulangan kansallispuiston ja Karhunkierroksen jylhissä maisemissa näet ikiaikaisen veden voiman. Kitkajoen ylittävä Myllykosken uusi riippusilta Pienen Karhunkierroksen varrella on otettu käyttöön. Uusi silta mahdollistaa 10 yhtäaikaista ylittäjää ja kohtaamisen molemmista suunnista. 
  5. Sallan uuden kansallispuiston vuosisatoja vanhat ikimetsät ulottuvat rotkolaaksosta soille ja ylängölle.  Taivaan tavoittelijan taival -reitti Iso Pyhätunturin huipulle on avattu jälleen retkeilijöiden käyttöön. Reitillä on uusittu portaat ja pitkoksia. Lisäksi osia reitistä on sorastettu. 

Päiväretkikohteita suurten kaupunkien läheisyydessä 

Luonnossa liikkuminen ja luonnonrauhassa oleilu ovat ilmaisia tapoja hoitaa henkistä hyvinvointia ja ehkäistä mielenterveyshaittoja. Jo päiväretki kansallispuistoon tai muuhun lähiluontokohteeseen tuntuu minilomalta, koska upeat maisemat ja luontokokemukset vievät ajatukset pois arjen kiireistä. 

Pääkaupunkiseutu: Nuuksion kansallispuiston järvet, metsät, laaksot, suot ja kalliot tarjoavat täydellisen retkiympäristön. Piipahda myös Suomen luontokeskus Haltiassa. Sipoonkorven kansallispuiston mainiot sienimaastot kutsuvat sinut rentoutumaan ja keräämään herkkuja syysruokiin. 

Turku: Kurjenrahkan kansallispuisto on nimensä mukaisesti kurkien kotisuo. Puisto soveltuu sekä muutaman tunnin päiväretkille että yhden yön yli kestävälle retkelle. 

Tampere: Seitsemisen kansallispuiston Multiharjun aarnipolulla pääset nauttimaan ikimetsien rauhasta. Helvetinjärvien kansallispuiston Helvetistä itään - luontopolku Kankimäestä Helvetinkolulle on neljän kilometrin mittainen. Reitin varrella näkee jylhän rotkolaakson ja puiston komeimmat maisemat. 

Oulu: Sanginjoen luonnonsuojelualueen viiden kilometrin mittaisen Kalimeenkierroksen varrella varrella näet soita, lehtomaisia metsiä kuin myös kuusi- ja sekametsääkin. Liminganlahdella taas pääsee tarkkailemaan muuttolintuja näkötornista ja kahvittelemaan luontokeskuksella.  

Lahti: Evon retkeilyalueella voit kävellä helpoilla luontopoluilla. Istutetun lohikalan tai luonnonkalojen narraaminen ilahduttaa kalastajia ja lapsiperheitä. 

Lisätietoja