Luontoon.fi uutiset

Osallistavaa lastenteatteria saaristossa – TeatteriWelho palaa Helsingin Vallisaareen keväällä 2022

Viktuuria Vikatikki ja Kimalaisen kommellus -draamallinen elämyspolku tarjoaa Helsingin kaupungin alakoululaisille ja esikoululaisille kurkistuksen kotikaupunkinsa ainutlaatuiseen saaristoon, ja mahdollisuuden kokea luonto- ja taide-elämys keväisessä Vallisaaressa vain 20 minuutin laivamatkan päässä Kauppatorilta. Viktuuria Vikatikki ja Kimalaisen kommellus tuo esiin pölyttäjien merkityksen ekosysteemeillemme. 

Näyttelijä on rantaan vedetyssä kanootissa hiekkarannalla. Rannalla on paljon lapsia.
 

TeatteriWelhon ensimmäinen kesä tuhannen perhosen Vallisaaressa vuonna 2021 oli pienten teatterikävijöiden palautteen perusteella menestys. Taiteilijoiden Tuija Töyräksen ja Kirsi Mannisen interaktiivinen teos tarjosi lapsille luontoelämyksen draaman keinoin. Spontaania positiivista palautetta saatiin perhosen metamorfoosia käsittelevästä tarinasta, ulkoilmasta, tuulesta ja merestä ja voiman tunteesta, jonka draamallinen elämyspolku 4–12-vuotiaissa vierailijoissa sai saaressa aikaan. 

Metsähallituksen ja TeatteriWelhon yhteistyö saa jatkoa keväällä 2022. Tavoitteena on luonnon monimuotoisuuden esiintuominen modernilla ja osallistavalla tavalla historiallisessa ympäristössä. 

Näyttelijä kävelee polkua pitkin kohti kameraa käsi pystyssä. Näyttelijän hiukset ja hame on koristeltu risuilla ja suurilla kukilla.Draama voi antaa lapsille aineksia ympäristövastuulliseen ja aktiiviseen kansalaiskäyttäytymiseen. Metsähallituksen ja tekijöiden tavoitteet lasten luontokasvatuksen osalta ovat yhteneväiset, ja on riemastuttavaa saada ammattilaisten valmistelema luontoelämys Vallisaareen, jossa rooleissa ovat myös luonnon eri elementit sanoo asiakaspalvelupäällikkö Petra Niskanen Metsähallituksesta.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Tuija Töyräs kertoo matkanneensa Vallisaareen ensimmäisen kerran purjein. Hän rakastui heti saareen luontoon, lintu- ja perhoskantaan, vanhoihin puihin ja saarelta aukeavaan aavaan merimaisemaan. Vallisaaressa hänen ekologinen teatteriunelmansa on toteutunut: Vallisaaren ainutlaatuinen luonto toimii näyttämönä, rooleissa niin linnut, perhoset kuin kimalaisetkin. Viktuuria Vikatikki ja Kimalaisen kommellus johdattaa lapset keväisen saaristoluonnon ihmeiden äärelle, Viktuuria Vikatikki ratkoo yhdessä lasten kanssa Kuningatarkimalaisen pölytyshuolia. 

Lapset kulkevat ohjatusti esityksen aikana noin 1,5 kilometrin reitin saaressa. Reitin varrella on pysähdyspaikkoja, jossa interaktiivisen esityksen tarina etenee. Reitin kesto on noin 45 minuuttia. Reitti on helppokulkuinen, mutta osallistujille suositellaan maastoon sopivia jalkineita sekä säänmukaisia varusteita. Esityksen päätyttyä, retkeläiset voivat jäädä nauttimaan eväitään vapaasti piknik-pöytien ääreen.

Viktuuria Vikatikki ja Kimalaisen kommellus ensiesitys on 13.5.2022 klo 10.30. Muut esitykset aikavälillä 13.5.- 5.6.2022. Esityksen ja yhteyslautan aikataulut tulevat TeatteriWelhon kotisivuille. Tiedustelut ja alustavat varaukset teatteriwelho(at)gmail.com. Koululais- ja päiväkotiryhmille esitys lauttamatkoineen on ilmainen. Ikäsuositus ryhmille 5 v. ylöspäin.

Lisätietoa

Yhteistyössä Helsingin kaupunki, Metsähallitus ja Koneen Säätiö.