Luontoon.fi uutiset

Odotettu helppokulkuinen polku valmis Ylläsjärven kylältä tunturiin ja Äkäslompoloon 

Metsähallituksen Luontopalvelut ja Kolarin kunta tiedottavat

Ylläsjärven ja Äkäslompolon kylät yhdistävä reitti on saatu valmiiksi Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa. Kunnostettu reitti tarjoaa kaikenikäisille retkeilijöille entistä paremmat mahdollisuudet nauttia kahden tunturikylän palveluista retkeilyn lomassa. Kolarin kunta ja Metsähallituksen Luontopalvelut saivat reitin rakentamiseen Lapin ELY-keskuksen kautta EU:n Maaseuturahaston rahoituksen.  

Laavu ja puuvaja, taustalla tunturit. Laavulle ja puuvajaan johtaa tasainen lautapolku.

Ylläsjärveltä Äkäslompoloon kulkeva helppokulkuinen ja kestävöity reitti tuo jatkossa yhä useammalle retkeilijälle mahdollisuuden tutustua Pallas-Yllästunturin kansallispuiston ja Ylläksen lähiluontoon vaivattomasti. Reitin varrelta pääsee halutessaan kipuamaan tunturien korkeimmille keroille tai voi pysytellä helppokulkuisella sorapolulla. 

Uusi polku sopiikin kaiken ikäisille patikoijille ja pyöräilijöille sekä lapsiperheille ja iäkkäämmille retkeilijöille.   

Reittihankkeen kokonaiskustannusarvio on 389 000 euroa, josta Kolarin kunnan ja Metsähallituksen yhteinen omarahoitusosuus on 30 %. 

Uusi reitti parantaa ulkoilumahdollisuuksia ja ehkäisee polulta poikkeamista 

Metsähallituksen Luontopalvelujen suunnittelija Jari Ylläsjärvi iloitsee Kolarin kunnan ja Metsähallituksen yhteistyöstä. 

– On hienoa, että hankkeen näkyvänä tuloksena saatiin kestävöityä kansallispuistoon lähes 10 kilometriä reittiä. Rakentamiseen käytetyt kivituhka ja teräsritiläpitkos ovat pitkäikäisiä ja turvallisia materiaaleja. Selkeä, helppokulkuinen polku vähentää tarvetta polulta poikkeamiseen: näin suojelemme myös polun ympärillä olevaa luontoa, Ylläsjärvi sanoo.  

Myös Kolarin kunnan kehitysjohtaja Nina-Maria Möykkynen on tyytyväinen. 

–  Kylät yhdistävät reitti mahdollistaa ympärivuotisen matkailun kestävää kehittämistä ja parantaa kuntalaisten ulkoilumahdollisuuksia.  

Uuden reitin myötä Ylläsjärveltä käsin voi tehdä pitempiä päiväretkiä Äkäslompolon alueille.  Myös lyhyet, helpot päiväretket Ylläsjärven ja Yllästunturin välisellä alueella helpottuvat. 

Metsähallituksen Luontopalvelut hoitaa ja kehittää kansallispuistojen toimintaa Suomessa. Luontopalvelut vastaa myös luontokeskusten, kuten Yllästunturin luontokeskus Kellokkaan kehittämisestä ja asiakaspalvelusta. 

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on käyntimääriltään Suomen suosituin kansallispuisto. Se tuo Tunturi-Lappiin mahdollisuuksia ja vetovoimaa niin paikallisille, matkailijoille kuin yrittäjyydelle. 

Lisätietoja

Logo ely-keskus.

Logo maaseuturahasto.

Logo Kolari kasvaa luonnosta.

Kolarin vaakuna.