Luontoon.fi uutiset

Nyt voi vuokrata kajakkeja Merenkurkun maailmanperintöalueella

Metsähallituksen Vargiksen autiotupa tuhoutui keväällä tulipalossa, mutta paikalta pääsee melomaan huikeisiin maisemiin jo tänä kesänä konttivuokraamon myötä. 

Mies istuu kanootissa laiturin vierellä.

Vargiksen autiotupa Panikessa paloi viime toukokuussa maan tasalle, ja sen myötä suunnitelmat kajakkien vuokraamisesta olivat haihtua savuna ilmaan. Nyt kajakkien vuokraus on kuitenkin mahdollista, kun paikalle on siirretty konttivuokraamo. 

"Halusimme tarjota melontamahdollisuuden jo tänä kesänä, ja nyt Vargikselle on saatu väliaikaisesti kontti, josta kajakkeja voi vuokrata. Sieltä pääsee melomaan upeisiin maailmanperintömaisemiin", iloitsee projektipäällikkö Jonna Hagström Metsähallituksesta. 

Kajakkeja vuokraa Vaasan kajakkivuokraus ja vuokraaminen tapahtuu toistaiseksi ottamalla yhteyttä puhelimitse kajakkivuokraamoon, jonka jälkeen kajakin varusteineen saa itse hakea kontista.  

Melomaan voi lähteä samoille taukopaikoille, jotka on merkitty Björkö-Panike -vaellusreitin varrelle, kuten esimerkiksi Bullrikören Slåttskäretin saarella. Melontareittejä on tarkoitus kehittää entisestään, ja Slåttkäretin ja Rönnskäretin saarille onkin suunniteltu kaksi uutta taukopaikkaa, joihin voi meloa Vargikselta. 

Aluetta halutaan kehittää monipuolisesti 

"Vargiksen kehittäminen oli osa Björkö-Panike-kehityssuunnitelmaa, joka koki kovan kolauksen autiotuvan palon myötä. Kontti on väliaikainen ratkaisu, eikä ole vielä ihan tarkalleen tiedossa, miten aluetta kehitetään ja mitä rakennetaan palaneen autiotuvan tilalle", toteaa Hagström. 

Vargiksen alue on siivoamatta palon jäljiltä, ja suuremmat purku- ja siivoustyöt odottelevat sitä, että tiedetään, mitä tuvan tilalle tulee jatkossa. 

Aluetta tullaan jatkossa hoitamaan ja ylläpitämään yhteistyössä uuden toimijan, Paniken Mökkitalkkarien, kanssa. Paniken Mökkitalkkarit tarjoavat tulevaisuudessa myös opastuspalveluita alueella. Lisäksi pitkospuita uusitaan ja lisätään jo tänä kesänä.  

"Toiveenamme on kehittää aluetta monipuolisesti esimerkiksi telttailupaikkoja ja mahdollisesti esteettömyyttä lisäämällä. Myös uusi keittokatos on mahdollinen", kaavailee Hagström.  

Lisätietoja