Luontoon.fi uutiset

Nykytaiteen yhteisnäyttely Örön saarella 24.6.–30.9.2022

Örön saarella toimiva ÖRES-taiteilijaresidenssi järjestää vuosittain kansainvälisen kesänäyttelyn. Järjestyksessään kolmas näyttely ÖRES 22 esittelee yhdeksän teoskokonaisuutta kotimaisilta ja ulkomaisilta nykytaiteilijoilta. 

Hiekkarannalla taideteos.Näyttelyn teokset sijoittuvat entiseen kantahenkilökunnan rivitaloon, rannan ammusvarastoon ja vanhaan ruokalaan. Yleisölle avoin, ilmainen ja kellonajoista riippumaton näyttely antaa mahdollisuuden tutustua nykytaiteeseen ja sen tekniikoihin, sekä niihin moninaisiin ajatuksiin, joita saaressa työskennelleet taiteilijat ovat residenssijaksonsa aikana pohtineet.

Korkeatasoinen kesänäyttely tuo vahvan kulttuurilisän Örön luonto- ja linnoituskohteeseen. Näyttelyn teokset valottavat saaressa syntyneitä ajatuksia veisto-, video-, valokuva-, grafiikka- ja installaatiotaiteen muodossa. 

Saarielämä historioineen vaikuttaa ajantajuun ja positioon, josta ihminen itsensä löytää: meren ympäröimänä, auringon alla, mahdollisten ajallisuuksien keskeltä. Saari herättää kysymään, mitä ihmisen rakennelmat vallanneet sammalet voivat opettaa meille ajallisesta perspektiivistä ja kuinka voisimme liikkua hitaammin ja huomioonottavaisemmin suhteessa toisiimme. 

Näyttelyn taiteilijat ovat työskennelleet Örössä

Näyttelyn taiteilijat ovat Henna Herranen, Lisa Hinterreithner, Laura Konttinen, Mirjam Kroker, Mina Mohseni, Rob St John, Francisco Trento sekä työryhmät Tuuli Malla & Mari Mäkiö & Yukina Yamamoto ja Alice Cazenave & Hannah Fletcher. Kaikki näyttelyn taiteilijat ovat työskennelleet saarella residenssin kuusivuotisen toiminnan aikana.

Näyttelyn on kuratoinut ÖRES-residenssin jäsentaiteilijoista koostuva työryhmä Elina Juopperi, Nuutti Koskinen, Teemu Lehmusruusu sekä Noora Sandgren. Näyttelyn oheisohjelmana järjestetään 27.-29.6 Kalligrafiaa ja liikettä -työpaja. Työpajan ohjaajina toimivat Yukina Yamamoto, Tuuli Malla ja Mari Mäkiö.

Örön residenssi ÖRES on kansainvälinen, taiteilijoille ja tutkijoille suunnattu residenssiohjelma. Taiteilijavetoinen residenssi aloitti toimintansa syksyllä 2015, jonka jälkeen ympärivuotisesti toimineessa residenssiohjelmassa on työskennellyt yhteensä noin 130 taiteilijaa ja tutkijaa.

Örö on Kemiönsaaren kunnassa Hiittisten lounaispuolella sijaitseva entinen linnakesaari, joka siirtyi vuonna 2015 Puolustusvoimilta Metsähallitukselle osaksi Saaristomeren kansallispuistoa. Residenssi toimii saarella ns. 6” kasarmialueen upseeritalossa. Näyttelyä ja residenssin toimintaa ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus, Svenska Kulturfonden sekä Konstsamfundet. 

Näyttely toteutetaan yhteistyössä Metsähallituksen ja Örön yrittäjien kanssa.

Lisätietoja