Luontoon.fi uutiset

Nuuksion ja Sipoonkorven kansallispuistoissa vierailtiin lähes 500 000 kertaa vuonna 2022 

Pääkaupunkiseudun kansallispuistojen käyntimäärät jatkavat pitkän aikavälin kasvutrendillä, vaikka viime vuoden käyntimäärissä oli laskua vuoteen 2021 verrattuna. Nuuksion kansallispuisto on edelleen Suomen kolmanneksi suosituin kansallispuisto. Nuuksion kansallispuistossa vierailtiin 306 700 ja Sipoonkorven kansallispuistossa 134 400 kertaa vuonna 2022. Kävijätyytyväisyys nousi erityisesti Sipoonkorvessa. 

Nainen kantaa polttopuita sylissään. Taustalla on puinen rakennus.

Nuuksion käyntimäärät pysyivät tasaisena ja niissä on vain pieni kahden prosentin pudotus edellisvuoteen verrattuna. Sipoonkorven käyntimäärä laski kahdeksan prosenttia vuoteen 2022. Sipoonkorven kasvu on kuitenkin vahvaa pitemmän aikajakson tarkasteluna. Käyntimäärät ovat koholla 22 prosenttia vuoteen 2019 ja aikaan pandemian tuomia käyntimääräpiikkejä.   

”Nuuksion käyntimäärät ovat pitkään keikkuneet samalla tasolla. Sipoonkorpi tuli yhä useammalle tutuksi korona-aikaan. Viime vuonna puistoissa vieraili taas ulkomaalaisia turisteja, mutta toisaalta moni kotimainen matkailija lienee suunnannut viime vuonna ulkomaille”, luonnehtii virkistyskäyttöpäällikkö Joel Heino Metsähallituksesta. 

Nainen ja kaksi lasta pystyttävät telttaa syksyisessä metsässä.

Kansallispuistot ovat saaneet lisärahoitusta, ja rakenteiden kunnostamiseen ja kehittämiseen on satsattu. Tämä näkyy esimerkiksi Sipoonkorvessa, jossa kävijätyytyväisyys kasvoi ennätyskorkealle. Asteikolla 1–5 asiakkaiden tyytyväisyys on 4,34.  

”Kansallispuistot vastaavat merkittävästä osasta kaupunkilaisten lähiluonto- ja lähivirkistystarjontaa pääkaupunkiseudulla. Kansallispuistoissa ja suosituissa luontokohteissa vierailevat monet liikkujat, lapsiperheet ja kaveriporukat. Sipoonkorpeen saadun lisärahoituksen turvin on kunnostettu tulipaikkoja ja rakenteita ja tehty uusia reittejä. Olemme pystyneet vastamaan kysyntään ja se näkyy kävijätyytyväisyyden kasvuna”. 

Käyntimäärien lisäksi seurataan kävijöiden rahankäyttöä

Nuuksion ja Sipoonkorven kävijöiden paikallistaloudelliset vaikutukset ovat yhteensä 9 miljoonaa, mikä on vaatimaton lukema verrattuna esimerkiksi Lapin kansallispuistoihin. Merkkejä kasvusta löytyy kuitenkin, esimerkiksi Nuuksion paikallistaloudelliset vaikutukset kaksinkertaistuivat edelliseen kävijätutkimukseen verrattuna.  

“Perheretkeilyn kulut koostuvat lähinnä makkarapaketista ja parista pillimehusta. Siksi on selvää, ettei kävijöiden talousvaikutus ole samaa luokkaa kuin pohjoisen matkailukohteessa. Urbaanit luontomatkailupalvelut kehittyvät kuitenkin alueella jatkuvasti. Retkeilijöille on tarjolla uusia palveluja ja matkailuelämyksiä". 

Lisätietoja