Uutiset

Nuoren mestarin luontovalokuvat tuovat idän villin erämaaluonnon Helsinkiin

Helsingissä voi tänä syksynä katsoa silmiin kahtakin eri kuhmolaiskarhua. Toinen on lähes tuhatkiloinen moottorisahaveistos, Terho-karhu, ja toinen kontio tuijottaa suoraan katsojaansa valokuvasta. Kuhmossa sijaitsevan Ystävyyden puiston luonnonsuojelualueen juhlavuosi jalkautuu pääkaupunkiseudulle syyskuun alussa, jolloin Stoan kulttuurikeskuksessa avautuu kuhmolaisesta luonnosta kertova valokuvanäyttely. Alun perin keväälle suunniteltu näyttely siirtyi korona-tilanteen vuoksi syksyyn.  

Oravan juomatauko, kuukkeli syyssienellä, revontulissa kylpevä karhu ja monta muuta. Parisenkymmentä luontokuvaa taikovat eteen villin satumetsän maisemien eläessä läpi neljän vuodenajan. Kuhmolaisen luontokuvaaja Ville Heikkisen kuvista koostuva näyttely avautuu Helsingissä, Stoan kulttuurikeskuksessa 2. syyskuuta (2.9.-4.10).   

27-vuotias Ville Heikkinen on viime vuosien aikana noussut laajan yleisön tietoisuuteen. Sosiaalisen median kautta levinneet kuvat ovat herättäneet ihastusta ympäri maailmaa. Kuhmon villiä luontoa ikuistava Heikkinen on pokannut useita palkintoja luontokuvakilpailuissa. Hän on Vuoden Luontokuva -kilpailun historian neljäs kuvaaja, joka on onnistunut uusimaan voittonsa. Vuonna 2017 Ville voitti Vuoden luontokuva -palkinnon kärppäkuvallaan ”Talven odotus”. Syksyllä 2019 Vuoden luontokuvaksi valittiin Heikkisen otos ”Karhu ja korppi”. Heikkisen kuvissa on kiitelty etenkin tunnelmaa sekä taitavaa sommittelua.

Kuvat juhlivat Ystävyyden puistoa 

Stoassa avautuva näyttely on osa Ystävyyden puiston 30-vuotisjuhlaa. Vuonna 1990 viisi Kuhmossa sijaitsevaa suojelualuetta saivat yhteisen nimittäjän: yhdessä ne muodostavat Ystävyyden puiston. Puiston perustamisella suojeltiin Kainuun metsä- ja suoerämaita, järvi- ja harjuluontoa sekä metsäpeuran elinympäristöjä.

Tiiviit suhteet Kainuun ja itänaapuri Kostamuksen kaupunkialueen välillä synnyttivät idean yhteisestä luonnonsuojelualueesta, jonka muodostaisivat yhdessä Ystävyyden puisto ja Kostamuksen luonnonpuisto. Tällainen yhdistelmäalue - Ystävyyden luonnonsuojelualue - näkikin päivänvalon Ystävyyden puiston perustamisen yhteydessä.

Vuonna 2020 Ystävyyden puisto on merkittävä luonnon monimuotoisuuden ylläpitäjä.

Kuhmon kaupunki, Metsähallituksen Pohjanmaan-Kainuun Luontopalvelut sekä Suomen Ympäristökeskus ovat valmistelleet alueen 30-vuotisjuhlaa.  Mukana ovat olleet myös Kostamuksen luonnonpuisto ja Kostamuksen kaupunki. Juhlavuoden valokuvanäyttely järjestetään yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa. Eduskunta on myöntänyt erillistä määrärahaa juhlavuoden tapahtumien järjestämiseen. Korona-tilanteen vuoksi osa juhlallisuuksista siirtyy ensi vuodelle.

Stoan jälkeen näyttely ja Terho-karhu siirtyvät Kuhmoon. Näyttely avautuu Kuhmo-talolla 9.10.2020.

Lisätietoja:

Metsähallituksen Luontopalvelut suojelee ja hoitaa alkuperäistä ja uhanalaista suomalaista luontoa sekä tuottaa luonnossa liikkujille retkeilypalveluja. Vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet pohjoiset erämaa-alueet sekä monet merkittävät historiakohteet.